Covid-19 причинява проблеми с паметта и замъглено мислене

Covid-19 причинява проблеми с паметта и замъглено мислене Снимка: pivotalsolutions.com

Ново проучване показва, че дългосрочните странични ефекти може да включват влошаване на паметта и други когнитивни дисфункции, определяни често като замъглено мислене или „мозъчна мъгла”.

Анализите са направени от екип на Mount Sinai Health System, САЩ, на базата на наблюдения на 740 пациенти, преболедували ковид. Проучването, публикувано в края на миналата седмица в авторитетното медицинско списание JAMA Network Open, подчертава, че е работило само с пациенти, които са се заразили със SARS-CoV-2, а не с ваксинирани лица. 

Най-честите когнитивни дефицити, идентифицирани от проучването, са при кодирането на данни в паметта и припомнянето на факти. Те се появяват съответно при 24% и 23% от участниците в изследването.

Кодирането на данни в паметта е процесът на запомняне чрез сетивен подход, например, за да запомните телефонен номер, го повтаряте няколко пъти на глас. Припомнянето на факти, или позоваването на паметта се отнася за достъп до информация, която вече знаете и я търсите в паметта си, за да я използвате. 

Проучването е проведено чрез няколко теста – Hopkins Verbal Learning Test, при който участниците виждат серия от думи от различни категории и се опитват да ги запомнят и възстановят след определено време, и Number Span test, при който се проверява колко цифри можете да запомните, след като ги видите на екран. Други използвани методи са изреждане на възможно най-много думи, започващи с определена буква, или подбор на понятия, свързани с дадена тема.

По-рано този месец са публикувани и проучвания на Оксфордския университет и Британския национален институт за здравни изследвания. Те анализират когнитивните симптоми, описвани като „мозъчна мъгла”, установени при около 8% от пациентите, по-често възрастни хора. След прекаран Covid-19 са установени и продължителни симптоми като затруднено дишане, коремни и ставни болки, умора, тревожност и депресия.

Наскоро Световната здравна огранизация обяви пост-ковидния синдром за заболяване, което следва да се впише в националаните протоколи и да се лекува най-често амбулаторно, при съответстваща на тежестта на състоянието отпуска по болест. Понятието „дълъг ковид” също все по-често се употребява от здравните специалисти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: