Шест причини, поради които стресът води до увеличаване на теглото

Шест причини, поради които стресът води до увеличаване на теглото

Според експерти

Един от важните фактори, влияещи върху теглото, е нивото на стреса. И има няколко начина, с помощта на които силният стрес може да ви накара да качите излишни килограми, съобщава Eat This, Not That.

Нарушаване на режима на сън

Поради стрес или тревожност често се случва човек да има проблеми със съня. При липса на сън хормоните на глада започват да работят по различен начин. Това се отразява на метаболизма и избора на хранителни продукти.

„Потушаване“ на отрицателните емоции

За да се борят със стреса, хората често отиват до хладилника. И при това избират нездравословна храна: пица, спагети, панирани пилешки хапки.

Повишени нива на кортизола

Изследванията показват, че този хормон на стреса може да забави метаболизма и да способства за натрупването на мазнини.

Намаляване на ефективността на инсулина.

Това се случва поради хроничния стрес. В резултат може да се увеличи телесното тегло, тъй като инсулинът ще има по-лош контрол върху натрупването на мазнини в мастните тъкани.

Липса на физически упражнения

Изследванията показват, че физическата активност може да доведе до загуба на тегло. Във всеки случай, дори обикновената разходка ще бъде по-добре, отколкото нищо.

Лошо хранене.

Когато нямате време за приготвянето на здравословна, балансирана домашна храна, е лесно да си купите храна от веригите за бързо хранене или някаква тестена закуска от уличен павилион. Учените свързват такава нездравословна храна с увеличаване на теглото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: