Дийпак Чопра: Възпалението е „пандемия номер едно на нашето време“


Той предлага 5 навика, които да помогнат за намаляването му

Дийпак Чопра, световен лидер в алтернативната медицина и медитация, посочи какво смята за най-належащия здравословен проблем в света в Ню Йорк, където обяви разширяването на компанията си в областта на уелнес туризма.

Пандемия номер едно на нашето време в момента е възпалението“, каза той.

Когато имунната система на тялото е предупредена за нещо чуждо, като прашец или микроби, това предизвиква възпалителен отговор. Острото възпаление защитава тялото и му помага да се излекува. Въпреки това, когато възпалението продължава и се превърне в хронично, може да доведе до сериозни последици за здравето.

Стресът, възпалението, депресията, безпокойството и хроничните заболявания вървят заедно“, казва Чопра. „Възпалението е виновникът за всички тези заболявания.

Постоянният стрес може да постави тялото в състояние на хронично възпаление, което увеличава риска от проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия, както сърдечни заболявания и Алцхаймер, според Клиника Кливланд.

Причината за това е травма. Всеки, който е имал травма, вероятно ще има възпаление“, казва Чопра. „Увеличаването на проблемите с психичното здраве и хроничния стрес е свързано с реакцията на тялото към травма, която може да произтича от травма на поколението, изолация или стрес от новинарския поток.“

Има толкова много неща, които не можем да контролираме, но Чопра казва да погледнем навътре какво можем да променим. „Това е много обезсърчаваща задача“, признава той, „но разбирането на биологията на възпалението и как то може да бъде изострено от навиците в начина на живот е добра отправна точка.“

Ето как Дийпак Чопра предлага намаляване на хроничното възпаление:

1. Осигурете си достатъчно сън

Чопра казва, че сънят е жизненоважен за намаляване на стреса. Лишаването от сън е свързано с повишено възпаление, според Harvard Health

Повечето възрастни се нуждаят от поне седем до девет часа сън на нощ, за да намалят риска от множество хронични здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт. Наличието на релаксираща рутина, включително минимизиране на времето пред екрана, упражняване на съзнанието преди лягане и поддържане на постоянно време за сън и събуждане, ще помогне на хората да получат достатъчно часове.

2. Освободете се от стреса

Тъй като стресът е свързан с възпалението, намирането на начини за намаляването му е от решаващо значение – независимо дали чрез съзнателност, медитация, упражнения или хоби.

Дори двадесет минути занимание с изкуство или няколко минути дълбоко дишане на ден могат да донесат промяна с времето. Практикуването на благодарност също служи за успокояване на умовете и тялото и може на свой ред да повиши нивата на щастие.

3. Останете емоционално свързани с другите

Положителните взаимоотношения с другите са свързани с по-ниски нива на възпаление, за разлика от изолацията и самотата, които излагат хората на риск от хронично възпаление и множество здравословни проблеми.

Намирането на начини да поддържате връзка с другите чрез доброволчество, обществени групи и общи дейности може да помогне за смекчаване на рисковете за здравето.

4. Намерете моменти на радост

Изследванията показват, че намирането на моменти на радост може да увеличи чувството на спокойствие и да ни помогне да се освободим от стреса.

За щастие навсякъде има възможности за радост. Слушайте песен, която обичате, забележете как листата променят цвета си, или помиришете подправките на ястие, което обичате да готвите.

5. Спазвайте противовъзпалителна диета

Чопра препоръчва да се храните с противовъзпалителна диета, богата на цели храни на растителна основа. Яденето на храни, които се борят с възпалението, може да намали риска от диабет, сърдечни заболявания и депресия. Той изтъква стълбовете на средиземноморската диета, която набляга на плодове, зеленчуци, зехтин и постни меса. 

Материалът е публикуван първо на Fortune.com.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: