Диетите не са от вчера

Диетите не са от вчера Снимка: healthsona.com

Думата „диета” произлиза от гръцки и значението ѝ е да живеем нормално.

Този принцип днес отстъпва на идеята за намаляване на теглото и стремежът към здравословно хранене. И въпреки многото различни фактори, които определят хранителните модели - природни дадености, традиции, религия, култура - последното столетие пренасочва храненето от задължително условие за живот към стереотип за ограничена консумация на храни.

Въздържание от храна – или пост – предлага още Библията в Стария завет. Постенето присъства в почти всички религии, а много национални и духовни традиции предвиждат гладуване преди важни стъпки в живота – например, посвещение в кауза или героична мисия. Типичен начин на хранене за всички култури е и придържането към определени храни при конкретни случаи или дати от традиционния и религиозния календар. 

Но като цяло, хранителните модели са обвързани с ритуали, което означава, че диетичното хранене има дълбоки културни корени и е свързано с определянето на човешката идентичност, духовност и, разбира се, здраве.

Ако един от принципите на модерната диетология е въздържането от храна, друг популярен хранителен модел е въздържането от месо и животински продукти.. Според последователите на вегатарианството и крайната му форма – веганството – целта е подобряване на тялото, ума и духа, докато яденето на животински продукти е грях и причина за лошо здраве. 

Тези аргументи са по-скоро философски, отколкото физиологични. Но в ерата на глобалното затопляне, намалената консумация на животински продукти все повече се превръща в един от инструментите на „зелените” движения за опазване на природата. 

Парадоксално, но първият лекар-диетолог е бил с меко казано наднормено тегло. Доктор Джордж Чейн (George Cheyne), живял през XVIII век, в един момент от живота си е тежал 220 кг. Именно той разработва първата нискокалорийна диета на „мляко и зеленчуци“ - най-вече ряпа и моркови, плюс чай, кафе, хляб, масло, прясно сирене, плодове, ядки. Диетата не позволява алкохол, с изключение на малка чаша сайдер по празниците.

През XIX век  излиза книгата „Писма за пълноценност“ – отново споделен опит на Уилям Бантинг (William Banting) да управлява собственото си тегло. Неговите препоръки днес се разглеждат като предшественик на много от популярните нисковъглехидратни диети. Към „постоянните заподозрени” – зеленчуците, версията на Бантинг включва няколко сухара на ден и позволява малко повече алкохол. 

В историята има и някои невероятно странни и опасни диети. Модата от 20-те години на миналия век например, води до силен стремеж към отслабване чрез куп нездравословни практики – например пушене и дори дъвчене на тютюн с цел загуба на апетита, поглъщане на тении и считаното за особено авангардно поглъщане на памучни топчета – целта в случая е да се запълни стомахът, а памукът да попие стомашните сокове – един подход, който нито е ефективен, нито безопасен. 

Снимка - mdpi.com

Прокламираната като най-здравословна диета днес - средиземноморската - датира поне от времето на древния Рим, но има редица регионални врианти. Най-известната ѝ здравословна версия е записана в селските райони на Гърция и се състои от прости храни - риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и малко вино, както и малко млечни продукти и месо. Съвременната диетология прибавя ежедневна физическа активност, а  като ежедневна напитка - вода.

Ако има нещо, което свързва всички здравословни диети и което трябва да научим, то е да предпочитаме балансирано меню с прости храни, да им се наслаждаваме и да не прекаляваме – така храненето ще ни помогне да бъдем и стройни, и здрави. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: