Да върнем старите традиции в борбата с въглеродните емисии

Да върнем старите традиции в борбата с въглеродните емисии Снимка: prayerineverycity.com

Проучване на Кеймбриджския университет изчисли, че традиционния постен петък за католиците може да намали драстично въглеродния отпечатък от животновъдството.

Много християни, и особено католиците, повече от 1100 години са се въздържали от консумацията на месо в петък, но през последните десетилетия редица национални църкви подминават това изискване. Възобновяването му обаче може да допринесе много за смекчаването на климатичните промени, казват учените от Кеймбридж и призовават папата да го наложи. 

„Животновъдството е един от основните фактори за високите емисии на парникови газове. Ако папата възстанови задължението за безмесни петъци за всички католици по света, това може да бъде основен и евтин източник за намаляване на емисиите – дори не всички католици да го възприемат“, каза Шон Ларком, специалист по земеделска икономика в Кеймбриджкия университет.

Древната традиция датира от IX век, когато папа Николай I въвежда изискването вярващите да се въздържат от ядене на „месо, кръв или костен мозък“ в петък, в памет на смъртта и разпъването на Христос. 

За да определят значението ѝ за околната среда, учените от Кеймбридж са използвали данни от някои католически енории в Англия и Уелс, чиито епископи са призовали за постни петъци още през 2011 г. Оказва се, че само една четвърт от петте милиона католици в тези два района са променили хранителните си навици,  но това все пак спестява над 55 000 тона въглерод годишно, изчисляват учените. 

Те екстраполират резултатите, посочвайки, че ако всичките 1,3 милиарда души по света, които се идентифицират като католици, приемат отново тази традиция, от земната атмосфера ще „изчезнат” милиони тонове парникови газове. Християнската традиция често заменя месото с риба в петък, но проучването не разглежда евентуалното ѝ въздействие върху риболова. 

През 2015 г. папа Франциск призова за „радикални“ отговори на климатичните промени, описвайки борбата срещу тях като „морален императив“.

„Никога не сме наранявали и малтретирали така нашия общ дом, както през последните двеста години”, пише папата в писмото си „Laudato Si“ и обръщайки се към вярващите, посочва, че „поколенията, които ще трябва да понесат последствията, никога няма да забравят този провал на нашата съвест и отговорност”.

Православното християнство почти ежеседмично предвижда дни, в които „не се блажи”. Според медици, това е изключително полезно за здравето ни, освен че както се оказва, обещава и просто, евтино и ефективно намаляване на парниковите емисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: