Опасни „вечни химикали” се крият в редица ежедневни храни

Опасни „вечни химикали” се крият в редица ежедневни храни Снимка: oswaldcompanies.com

Американско проучване за първи път изследва хранителните навици във връзката им с наличието на вечни химикали в кръвта на потребителите

Позовавайки се на проучването, Euronews съобщава, че са изследвани повече от 700 души, подбрани на случаен принцип, за да се определят нивата на „вечните химикали” (PFAS) в кръвта им. Преди това участниците проучването са отговорили на редица въпроси за начина им на хранене - какви храни най-често употребяват, често ли ядат зеленолистни зеленчуци, хляб, млечни продукти, енергийни напитки, чай и др. 

Важен въпрос към участниците е колко често ядат храна, приготвена у дома, в ресторант или в заведения за бързо хранене, за да се установи дали често консумират храни или напитки, влизали в контакт с опаковки, които са сред обичайните източници на PFAS.

Проучването установи, че консумацията на големи количества чай на пакетчета, хот-дог, преработени меса и храни, приготвена извън дома, с течение на годините повишава нивата на PFAS в тялото. Типичен пример за храни, свързвани с по-високи нива на PFAS са също пържените картофи и пицата, но само когато са приготвени извън дома. 

Учените предполагат, че източник на вечните химикали са опаковките, употребявани от бутилиращите компании и в заведенията за обществено хранене. Връзката между чая и високите нива на PFAS, например, вероятно са химикалите, с които се обработват торбичките, за да се гарантира трайността и пропускливостта им. 

Защо PFAS са проблем? Съкращението, зад което се крият пер- и полифлуороалкиловите вещества, стана симввол на опасност за нашето здраве. Тази група вещества е изключително разпространена, влизайки в състава на пестициди, торове, тефлонови покрития, някои кенове, както и в широк спектър пластмаси, използвани предимно като опаковъчен материал за храни и напитки.

PFAS са известни като „вечни химикали”, защото се разграждат изключително дълго. Предишни изследвания установиха присъствието им дори в питейната вода, но според учените, храните, произвеждани с използването на пестициди, вода или торове, в чийто състав присъстват PFAS, както и продукти, влизали в допир с групата вещества, са може би най-голямата заплаха за здравето ни.

Според множество проучвания, PFAS могат да нарушат хормоните, да отслабят костите или да увеличат риска от някои заболявания, в т.ч. рак, вродени дефекти, бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Авторите на изследването казват, че целта им не е „да заклеймят” някои храни като нездравословни, а да предизвикат много по-широки изследвания в хранителния сектор, за да се установи от къде точно идва замърсяването с PFAS. Правителствата призовават за изключване на групата вещества от производствата, а здравни застрахователи настояват да се търси отговорност от компаниите, които ги използват в продуктите си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: