
Опасни „вечни химикали” се крият в редица ежедневни храни
- Актуално
- Текст:

Позовавайки се на проучването, Euronews съобщава, че са изследвани повече от 700 души, подбрани на случаен принцип, за да се определят нивата на „вечните химикали” (PFAS) в кръвта им. Преди това участниците проучването са отговорили на редица въпроси за начина им на хранене - какви храни най-често употребяват, често ли ядат зеленолистни зеленчуци, хляб, млечни продукти, енергийни напитки, чай и др.
Важен въпрос към участниците е колко често ядат храна, приготвена у дома, в ресторант или в заведения за бързо хранене, за да се установи дали често консумират храни или напитки, влизали в контакт с опаковки, които са сред обичайните източници на PFAS.
Проучването установи, че консумацията на големи количества чай на пакетчета, хот-дог, преработени меса и храни, приготвена извън дома, с течение на годините повишава нивата на PFAS в тялото. Типичен пример за храни, свързвани с по-високи нива на PFAS са също пържените картофи и пицата, но само когато са приготвени извън дома.
Учените предполагат, че източник на вечните химикали са опаковките, употребявани от бутилиращите компании и в заведенията за обществено хранене. Връзката между чая и високите нива на PFAS, например, вероятно са химикалите, с които се обработват торбичките, за да се гарантира трайността и пропускливостта им.
Защо PFAS са проблем? Съкращението, зад което се крият пер- и полифлуороалкиловите вещества, стана симввол на опасност за нашето здраве. Тази група вещества е изключително разпространена, влизайки в състава на пестициди, торове, тефлонови покрития, някои кенове, както и в широк спектър пластмаси, използвани предимно като опаковъчен материал за храни и напитки.
PFAS са известни като „вечни химикали”, защото се разграждат изключително дълго. Предишни изследвания установиха присъствието им дори в питейната вода, но според учените, храните, произвеждани с използването на пестициди, вода или торове, в чийто състав присъстват PFAS, както и продукти, влизали в допир с групата вещества, са може би най-голямата заплаха за здравето ни.
Според множество проучвания, PFAS могат да нарушат хормоните, да отслабят костите или да увеличат риска от някои заболявания, в т.ч. рак, вродени дефекти, бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.
Авторите на изследването казват, че целта им не е „да заклеймят” някои храни като нездравословни, а да предизвикат много по-широки изследвания в хранителния сектор, за да се установи от къде точно идва замърсяването с PFAS. Правителствата призовават за изключване на групата вещества от производствата, а здравни застрахователи настояват да се търси отговорност от компаниите, които ги използват в продуктите си.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
