Финландски град тества как екологичният живот влияе на здравето ни

Финландски град тества как екологичният живот влияе на здравето ни Снимка: Euronews

Лахти, Финландия, обявен за Зелената столица на Европа 2021 г., е първият град, който предлага в своите здравни услути програмата „планетарен здравен план”.

Концепцията залага на теорията, че здравето на хората е дълбоко преплетено със здравето на природата и конкретната околна среда, пише Euronews. 

Идеята става популярна след доклад от 2015 г. на Фондация „Рокфелер” и медицинското списание The Lancet. Проучването им предостави множество доказателства, че действията на човечеството излагат на риск ключови животоподдържащи екосистеми на Земята, което от своя страна застрашава здравето ни и може да обърне назад подобренията в него, постигнати през последните 100 години.

Планетарната здравна програма на Лахти е съставена от д-р Хана Хавери и най-общо казано включва персонализирани правила за хранене и физическа активност сред природата.

Петима жители на града ся приели да я следват в рамките на два месеца, като се проследи здравният им статус преди и след експримента, в две посоки – как им влияят персонализираната диета и животът с повече време сред природата, и от друга страна – как този им начин на живот влияе на околната среда, т.е., общото им здравословно състояния и личните им въглеродни емисии при спазване на персонализиран планетарен здравен план.

Експериментът е част от 10-годишна инициатива на град Лахти, която изучава дългосрочното въздействие на по-екологичния живот. Участниците в експеримента са местни жители от различна социална среда и възраст – работещи млади професионалисти и пенсионери.

Следвайки „планетарната рецепта”, те в различна степен са увеличили приема на вегетарианска храна (до 40% от цялото меню) и местни продукти. Освен това ежедневно са прекарвали време сред природата, с разходки за по-възрастните и кросове за по-младите. Всички участници са включили във физическата си програма ходене боси по тревата.

След двата месеца живот по планетарната програма и без да променят ежедневните си трудови задължения, общата физическа форма на групата се е подобрила с 16%, нивата им на умора са намалели с 36%, а въглеродният им отпечатък – със 17%. И петимата показват подмладяване на сърцето, по-добра устойчивост към диабет и подобрен баланс на мастните киселини. Двата месеца активно общуване с природата са заличили проблемите им с психичното здраве. 

Според Световната здравна организация (СЗО), близо един на всеки четири смъртни случая по света сега е свързан с условията на околната среда. Това накара СЗО да постави името си под току-що публикувано писмо на 1175 професионалисти и организации, които настояват правителствата по света да работят реално за постепенното преустановяване на практики, увраждащи природата, защото това ще подобри собственото ни здраве.

„Нашите изследвания ясно показват, че дори кратките посещения сред природата неутрализират нивата на стрес, понижават хормона на стреса кортизол и подобряват имунната регулация, т.е., природата насърчава възстановяването на здравето. Изненадващо много хора не мислят за това”, казва д-р Хавери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: