Здравни експерти обявиха война на захарта

Здравни експерти обявиха война на захарта Снимка: flexfitnesstn.com

Десетки здравни организации се обединиха в опит да ограничат консумацията на сладки храни и напитки, особено от деца

На пресконференция в Берн вчера, Алиансът за хранене и здраве изнесе шокиращи данни, посочвайки, че около 2.2 милиона души в Швейцария страдат от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет или рак – състояния, за които се смята, че захарта е сред основните причинители. Тези заболявания поглъщат 80% от разходите за здравеопазване в страната, което доведе медицинските експерти до идеята да настояват за данък върху продукти с високо съдържание на захар.

Подсладените напитки и сладкиши са най-големият източник на захар (85%), осигурявайки приблизително 85 грама на човек на ден – при препоръчителен прием на Американската асоциация по сърдечни заболявания от 37.5 г за мъжете и 25 г за жените. Според проучване, проведено в Швейцария, 94% от храните, предназначени за деца, не отговарят на критериите на Световната здравна организация (СЗО) и резултатите са налице - едно на всеки шест швейцарски деца е с наднормено тегло. 

Според последния доклад на СЗО, до 2030 г. половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване. Прогнозите за България също не са оптимистични – според очакванията за посочения период, между 20% и 30% от българските деца ще развият същите състояния.

Здравните експерти призовават за пълно елиминиране на захарта и подсладителите от храните за бебета, както и за ограничеването им в продуктите за деца. Подсладените напитки и ястия трябна да изчезнат и от менюто в учебните и детските заведения. 

Швейцарският Алианс, в който влизат над 50 здравни организации плюс Фондацията за защита на потребителите, призовава и за забрана на рекламите и промоционалните акции на продукти за деца с високо съдържние на захар. От Алианса призовават също и за надлежна маркировка за калорийното съдържание (т. нар. Nutri-Score) на всички продукти, включително плодове и зеленчуци, за да могат потребителите да се ориентират в избора си на здравословни храни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: