Пътища се превръщат в електроцентрали

Пътища се превръщат в електроцентрали Снимка: Еuronews

Създадената вече пътна инфраструктура може да се използва за генериране на възобновяема енергия

Германия, Белгия и Холандия са покрити от повече от 800 000 километра пътища. Тази инфраструктура може да се използва за генериране на възобновяема енергия. На една от магистралите в Холандия шумозащитните екрани са покрити със слънчеви панели, произвеждащи електричество за близките домове, съобщава Еuronews.

Екипът на европейския проект RollingSolar се занимава с разработването и оптимизирането на слънчеви панели за пътната инфраструктура. На шосе в холандския град Росмален те експериментират с три вида фотоелементи.

Смята се, че това е много полезно решение за енергийния преход, тъй като земята и пространството се използват два пъти. На вече съществуващите конструкции се вменяват нови функции.

В проекта участват 20 промишлени предприятия и изследователски центрове от трите страни.В лабораторията на Айндховенския университет се работи върху силициеви кадмиеви фотоклетки, които се планира да бъдат пуснати в масово производство.

В белгийския град Генк шумозащитен екран е построен на територията на научно-производствения комплекс EnergyVille. Към електрическата мрежа са свързани три модула с различни видове фотоелементи. Изследователите измерват тяхната температура и степента на механичните деформации, а също така мислят върху проблеми, които могат да възникнат в средносрочна перспектива.

"Остават нерешени въпроси", признава Микаел Данен, професор в университета в белгийския град Хаселт. – "Кой ще притежава произведената електроенергия? Кой ще се занимава с ремонта на слънчените панели, повредени в резултат на пътно-транспортни произшествия? Ние ще решаваме тези въпроси в следващата фаза на проекта. Ще се заемем с намаляване на разходите, решаване на юридически въпроси и разработване на икономически модели."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: