"Слънчева кула" с двойно действие може денонощно да генерира чиста енергия

"Слънчева кула" с двойно действие може денонощно да генерира чиста енергия Снимка: building-tech.org

Изследователи от Йордания и Катар разработиха конструкция на "слънчева система с двойна технология" (TTSS) с височина 200 м, способна да генерира чиста енергия денонощно. Тя обещава над два пъти повече енергия отколкото стандартна слънчева кула с възходящ поток на въздуха.

TTSS съчетава две технологии типа кула в единна конструкция: слънчева кула с възходящ поток и охлаждаща кула с низходящ поток. Те са обединени в една кула, като възходящата кула преминава през средата, съобщава Rechargenews.

Слънчевата система на възходящия поток работи, като загрява въздуха на нивото на земята, а след това, използва физичния факт, че горещият въздух се издига, го насочва нагоре по високата кула с турбини в нея. Въздухът се нагрява под голям покрив, покриващ обширна зона за събиране, изготвена от материал от парников тип, предназначен да улавя възможно най-голямо количество топлина.

Охлаждащата кула с низходящ поток принуждава въздуха да се движи надолу, за да върти другата турбина. В дадената конструкция това се постига чрез разпръскане на фина водна мъгла в околния въздух в горната част на кулата, което го прави едновременно по-студен, по-тежък и го насочва надолу.

Конструкцията TTSS размества кулата с възходящия поток в средата и я обгражда с 10 кули с низходящ поток, разположени отвън, така че тя може да работи едновременно както в режим на възходящ, така и в низходящ поток.

Изследователски екип от йорданския Технически университет Ал-Хюсеин и Катарския университет моделира кула TTSS с височина около 200 м и диаметър 13,6 м, с колектор с диаметър 250 м под нея. Диаметърът на вътрешната охладителна кула е 10 м, оставяйки отвор с ширина 1,8 м по целия периметър. Тази празнина е разделена на 10 отделни кули с низходяща тяга, със системи за водна мъгла отгоре и турбини отдолу.

В хода на проведените симулационни тестове с използването на местни метеорологични данни, екипът изчислява, че такава система ще генерира общо около 753 мегаватчаса енергия годишно, при това външните кули с низходящ поток ще работят денонощно, осигурявайки около 400 мегаватчаса, а кулата с възходящ поток ще работи по-ефективно под горещото слънце и ще произвежда около 350 МВтч.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: