Китай ще строи електроцентрала в Космоса

Китай ще строи електроцентрала в Космоса Снимка: pixabay

Китай планира да получава енергия от космическа електроцентрала

Китай възнамерява да стане първата страна, която ще построи слънчева електроцентрала в околоземна орбита, която ще предава събраната енергия на Земята.

Свръхтежката ракета-носител „Чанджън-9", която в момента се проектира, ще бъде използвана за изграждане на гигантската структура.

Станцията ще се намира на геостационарна орбита, на височина 35 786 километра, където  постоянно ще се намира неподвижно над избрана точка на Земята, заяви Лун Лъхао, главен конструктор на китайските ракети от серията „Чанджън-9", на презентация, проведена в Хонконг, съобщава SpaceNews.

Проектът предвижда изграждането на големи слънчеви панели в орбита, а предимството на такава електроцентрала ще бъде възможността за почти постоянно получаване на слънчева енергия, независимо от метеорологичните условия.

Енергията на слънчевите лъчи ще се преобразува в електрически ток и след това ще се предава на Земята с помощта на микровълни или лазери.

Проектът трябва да започне с малък експеримент за пренос на енергия през 2022 г., а пълноценна електроцентрала от мегаватов клас трябва да се изведе в орбита до 2030 г., според Лун.

Китайски учени искат да построят комерсиална станция от гигаватов клас в орбита до 2050 г. Според техните изчисления това ще изисква повече от сто изстрелвания на свръхтежката ракета „Чанджън-9", по време на които около 10 хиляди тона конструкции ще бъдат доставени на орбита за сглобяване на съоръжението.

Общата площ на слънчевата централа се очаква да бъде един квадратен километър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: