Влияе ли Луната върху самочувствието и настроението на човека

Влияе ли Луната върху самочувствието и настроението на човека Снимка: Евелина Георгиева

Авторите на ново изследването са уверени, че има такова влияние

През 2018 г. психиатърът Дейвид Ейвъри и почетният учен от National Institute of Mental Health Томас Вер публикуват съвместно проучване за това как Луната може да повлияе на човешкото самочувствие. Както се оказва, техните колеги през годините на изучаване на този въпрос са пропускали изключително важен момент, съобщава Discover Magazine

Луната е тясно свързана с много древни култури. В миналото хората са й приписвали мистични свойства, олицетворявали я с богиня, способна да влияе върху съдбата на човека. Дори в съвременния свят има много хора, които вярват, че положението на небесните тела може да повлияе на настроението и поведението.

През последните десетилетия науката многократно е доказвала обратното. Учените не са откривали фактически доказателства за това, че Луната може да повлияе на начина, по който човек се държи. Но е възможно всички те да са грешали, защото са търсили не там, където трябва.

Каква закономерност забелязват учените?

През 70-те години на миналия век Томас Вер за пръв път се заинтересува от това как Луната може да повлияе на хората. Смятат го за един от пионерите в областта на изследванията на нарушенията на съня и циркадните ритми. В работата си той изследва данните от 17 пациенти с диагностицирано биполярно разстройство, като открива интересна закономерност. Промените в настроението и активността при пациентите съответстват на циклите на Луната.

Ученият обаче няма достатъчно данни за пълноценна статия. Освен това изпитаемите не са водили записки за състоянието си.

Необходимата "празнина" в материалите му успява да запълни психиатърът Дейвид Ейвъри. През 2004 г. той се занимава с пациент с прогресивно афективно разстройство. Според лекаря той е високо организиран и методичен човек, който редовно страда от недоспиване.

В продължение на две седмици пациентът спи по 12 часа на ден, той е весел, свеж и в прекрасно настроение. Другите две седмици не си доспива, чувства постоянна апатия и тъга.

По молба на лекаря мъжът започва да води дневник на съня се. И както се оказва по-късно, сънят му ясно съответства на циклите на приливите и отливите. При пълнолуние или новолуние той спи лошо, а когато спътникът на Земята е във фаза първа или последна четвърт, нощта му преминава спокойно.

Така че, може ли Луната да повлияе на настроението на човека?

Авторите на изследването са уверени, че може. Според тях вестибуларният апарат, който е отговорен за циркадните ритми, а от там и за здравия сън, попада под влияние на гравитацията на Луната, което се отразява на самочувствието и настроението на човека, тъй като той не се наспива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: