Защо Луната понякога ни изглежда далечна, а понякога близка

Защо Луната понякога ни изглежда далечна, а понякога близка

На този въпрос отговаря професор по астрономия

Понякога през нощта може да забележите, че Луната като че ли се намира по-близо до вас, отколкото преди. Действително ли тя може да се приближава към Земята или това е илюзия?

Всъщност, според Сайлъс Лейкок, професор по астрономия от Масачузеткия университет в Лоуъл, съществува така наречената илюзия на Луната. Тя се състои във факта, че в определени периоди Луната изглежда много голяма.

Този феномен е свързан с възприемането на обектите от човека. Хората обикновено забелязват, че Луната изглежда по-голяма и по-близо по време на пълнолуние или когато тя е близо до хоризонта. Това се обяснява с факта, че човешкият мозък оценява колко малък или голям е даден обект, като го сравнява с други познати обекти.

Такава илюзия възниква, тъй като Луната винаги е доста далеч от Земята. По тази причина възприемането на Луната ще зависи от размера на обекта, до който вие се намирате. Ако например гледате Луната, докато стоите близо до далечна къща или планина, тогава този космически обект ще ви се стори огромен.

Източник: The Conversation

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: