На Луната ще провеждат изпитания на ядрени реактори

На Луната ще провеждат изпитания на ядрени реактори Снимка: NASA

Тъй като другите източници на енергия не са много подходящи за лунните условия

NASA сключи договори на стойност 15 милиона долара за три предварителни проекта за ядрени реактори с мощност 40 кВт, които ще бъдат тествани на лунната повърхност до 2030 година. Всичко това се прави в името на снабдяването с непрекъсваемо електричество на лунните бази, съобщава New Atlas.

Ако NASA иска да постигне целта си - постоянно човешко присъствие на Луната и полет на екипаж до Марс, осигуряването на енергия се явява възлово важен въпрос.

Проблемът със създаването на лунна база се състои в това, че изпращането на оборудване на повърхността на Луната е много скъпо, като разходите за доставка се оценяват на 100 000 американски долара за всеки 0,45 кг товар. Още по-лошото е, че базата ще трябва да издържа 14 денонощия, когато температурата денем достига 120 °C и 14 - през нощта, когато тя пада до - 130°C.

При такива условия като най-практичен вариант се явява много компактен източник на енергия, сравнително лек и използващ гориво с изключително висока енергийна плътност. С други думи, ядрен.

Договорите по проекта Fission Surface Power, сключени съвместно с Националната лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ в Айдахо, бяха предоставени на компаниите Lockheed Martin, Westinghouse и IX, както и на техни партньорски компании, за да разработят първоначалните проекти за лунни ядрени реактори. Продължителността на първата фаза на договорите е 12 месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: