Топ мениджъри в „Роскосмос” очакват чистка след катастрофата с „Луна-25”

Топ мениджъри в „Роскосмос” очакват чистка след катастрофата с „Луна-25” Снимка: Роскосмос

Позовавайки се на източници от руската космическа индустрия, за тази перспектива съобщава „Известия”

Кандидати за наказания са заместник генералният директор по космическите комплекси и системи Михаил Хайлов и заместник генералният директор на „Роскосмос” Александър Иванов, който като ръководител на държавната комисия е подписал окончателния протокол за готовност на „Луна-25”, макар че заема поста си едва от миналата година. Според източника на „Известия”, Хайлов вероятно ще бъде уволнен, а Иванов - порицан.

За провала на подготвяната с десетилетия лунна мисия ще се търси отговорност и от преките изпълнители на проекта - учени и програмисти, в т.ч. специалисти от Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

Проблемите в руската космическа индустрия, довели до неуспеха на първата лунна мисия от времето на СССР, съществуват много преди работата на сегашния екип на „Роскосмос”, признава източникът на "Известия", но предполага, че санкциите „ще отнесат” настоящите ръководители.

„Луна-25” се разби при маневриране преди кацане. По предварителни данни причината за инцидента е в двигателя, който е работил 127 секунди, вместо планираните 84. Същевременно, станцията е коригирала орбитата си и ситуацията е станала фатална – „устройството се забави много и просто падна на Луната”, обясни ръководителят на „Роскосмос” Юрий Борисов.

Според него, провалът на мисията е "безценен опит", показал последствията от 50-годишното прекъсване на руската космическа програма. Според него екипите на „Роскосмос” „трябва да научат отново технологиите“, а и в тази област „никой не дава гаранции за успех“. 

След аварията е създадена извънредна комисия, чиито заключения ще бъдат взети предвид при планирането на следващите мисии, съобщиха руските медии. Първоначално полетът на "Луна-25" беше планиран за 2014 г., но се отложи осем пъти. Апаратът излетя от космодрума „Восточный” на 11 август 2023 г. и само след пет дни се разби в лунната повърхност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: