Защо, съгласно науката, ни привличат точно определени хора

Защо, съгласно науката, ни привличат точно определени хора

Съществуват няколко важни фактора, свързани с това

Ние харесваме този или онзи човек не само заради усмивката или чувството му за хумор. В това, доколко той ще бъде привлекателен за нас, играят роля също така житейският опит, културата и ценностите, биологията и еволюцията, съобщава Everyday Health.

Учените са единни в мнението си, че съществуват пет ключови и до голяма степен универсални елемента на привлекателността.

Близост

Познаването по-отблизо поражда привличане. Колкото по-често се срещаме някъде с човек, толкова по-силна става нашата привързаност. Изследванията доказват това.

Сходство

Последните изследвания показват, че нас ни привличат хора, които са точно като нас самите.

Физическа привлекателност

От еволюционна гледна точка външният вид ни помага да разберем възрастта и здравословното състояние на потенциалния ни партньор. Важна роля в това играят също така миризмата, звукът на гласа.

Взаимност

Привлича ни винаги повече този човек, на когото ние също се харесваме.

Отзивчивост

В хода на един от експериментите се установява, че хората, които дават по-неохотно обратна връзка, са оценени като по-малко привлекателни.

Проучването, в което са участвали повече от 14 хиляди души от 45 страни, показва, че като цяло мъжете предпочитат физически привлекателни и млади партньорки, докато жените предпочитат по-възрастни и финансово стабилни партньори.

Житейските обстоятелства също могат да имат определено значение. Например, едно научно проучване показа, че колкото повече самотни хора има във вашето населено място, толкова по-висока ще бъде вашата летва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: