Как науката обяснява мистичните сеанси за призоваване на духове

Как науката обяснява мистичните сеанси за призоваване на духове Снимка: sciencealert.com

Актуално е за Хелоуин

Всички са виждали тази сцена във филмите: хората са се събрали около дъската за спиритически сесии, ръцете на един от тях, медиумът, в един момент изведнъж започват да следват указателя, който "бяга" по буквите, изписани на дъската. Може би някой е пробвал да го направи и на живо? Какво се случва на такива сеанси?

Науката предполага, че никакви призраци разбира се не стоят зад мистериозните движения по дъската. Обяснението на случващото се по време на сеансите обаче не е толкова просто, колкото би могло да се очаква, съобщава Science Alert.

Едно от възможните обяснения е идеомоторният акт или ефектът на Карпентър. Така наричат прехода от представата за свиването на мускулите към реалното изпълнение на това движение. Идеомоторните действия са неволни и несъзнателни. Тоест, по време на спиритическите сесии човекът-медиум може подсъзнателно да движи показалеца, убеден, че духовете го правят.

Другите участници в сеанса също могат да допринесат за движението, което също може да обясни защо изглежда, че указателят се движи независимо.

Освен това по време на сеанса могат да възникнат психологически ефекти. Хората могат да са уплашени, така че е по-лесно да повярват в присъствието на призрак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: