НАСА отложи полета на човек до Луната заради огромните разходи

НАСА отложи полета на човек до Луната заради огромните разходи Снимка: ferra.ru

Планираха полета за 2024 г., но той ще се осъществи в най-добрия случай през 2026 г.

Главният одитор на НАСА Пол Мартин заяви, че поради технически причини и отлагане на първите три мисии на лунната програма Artemis (Артемида), планираното кацане на човек на Луната през 2024 г. ще бъде отложено с няколко години.

За това съобщава Prime.

Според доклад, подготвен за Конгреса на САЩ, космическата агенция ще се нуждае от най-малко 93 милиарда долара. При това стартирането на всяка от първите четири мисии ще струва 4 милиарда долара. Според Мартин полетът на човек до Луната ще се осъществи не по-рано от 2026 година.

Лунната мисия на НАСА трябва да бъде осъществена с ракети SLS и многофункционален пилотиран кораб Orion.

Програмата Artemis, която беше инициирана още при администрацията на Доналд Тръмп, е обявена в НАСА като завръщане на човека на Луната и представлява подготовка за полети до други планети, в частност до Марс.

"Поради техническите трудности и закъсненията на първите три мисии на програмата Artemis и необходимото време за създаването на спускаемия модул и скафандрите, НАСА ще отложи сегашния си план за кацане на човек на Луната през 2024 г. с поне няколко години", се казва в доклада на Пол Мартин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: