Стартъп ще добива рядък изотоп на хелия на Луната

Стартъп ще добива рядък изотоп на хелия на Луната

Предполагайки нарастване на търсенето му през следващите години

Стартъпът Interlune, основан от бившите ръководители на Blue Origin, е фокусиран върху добива на редкия изотоп хелий-3 на Луната, който може да се използва за мащабиране на квантовите изчисления и в крайна сметка за ядрен синтез, съобщава TechCrunch.

Две конфиденциални презентации на Interlune, датиращи от пролетта на 2022 г. и есента на 2023 г., показват, че стартъпът е търсил финансиране за създаване и тестване на оборудване за добив на хелий-3 на Луната. Компанията твърди, че е разработила "проривен метод" за извличане на хелий-3 от лунния реголит.

Хелий-3 е стабилен изотоп на хелия и за разлика от Земята, Луната е изложена на въздействието на слънчевия вятър, който донася хелий-3 на нейната повърхност. Interlune прогнозира "експоненциален" ръст на търсенето на хелий-3 в близките години, като може да се използва в такива области, като квантови изчисления, медицински изображения, космически пропелент и ядрен синтез.

Стартъпът планира да демонстрира технологията на Луната до 2026 г., а през 2028 г. да стартира пилотен завод за извличане на хелий-3. В случай на успех,  компанията очаква до началото на следващото десетилетие 500 милиона долара годишни приходи от добиването на този рядък изотоп.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: