Какви са опасностите за здравето при ниски нива на витамин В12

Какви са опасностите за здравето при ниски нива на витамин В12 Снимка: discovermagazine.com

Жизненоважното вещество поддържа здрави кръвните и нервните клетки и улеснява производството на ДНК.

Въпреки това обаче, недостигът му е често срещано състояние. Според статистиката, от дефицит на витамин В 12 страдат над 15% от хората по света, а при над 40% нивата му са границата на критичното.

Телата ни не го произвеждат, така че първият фактор да си го набавяме, е храната – основно животински продукти и морски дарове, яйца, птиче месо, говежди черен дроб, прясно и кисело мляко, зряло сирене. Макар и не в такъв процент, витамин В12 се съдържа също в гъбите, авокадото и бобовите растения и в по-малки количества в тиквата, чушките, прасковите и кайсиите, но все пак вегетарианците и веганите са в по-висок риск да развият дефицит и трябва да се погрижат да си набавят достатъчно B12.

Друг фактор за ниски нива на витамин B12 са проблеми в храносмилането, които изглежда са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Раздразнените черва могат да ограничат усвояването на мощното хранително вещество и да доведат до проблеми. 

Рискът от недостиг на витамин B12 се засилва от факта, че признаците му лесно могат да се объркат със симптоми, присъщи на други състояния - стрес, депресия, апатия, леност, липса на енергия. Ако дефицитът на витамин В 12 не се констатира и лекува, в рамките на 6 месеца, може да падне до опасно ниски нива. 

Най-лесния начин да констатирате дали ви липсва витамин В12, е да следите състоянието на езика си. Ако го почувствате подут, ако усетите, че губите вкусовите си усещания, че пикантните подправки ви се струват по-безлични, ако в устата ви се появи чувство за парене, бодежи или ранички, това е сигурен признак, че ви липсва витамин B12.

Витамин В12 контролира нервните клетки. Смята се също, че участва в производството на невротрансмитери и т.нар. хормони на щастието - допаминокситоцин, серотонин, и ендорфин. Именно затова недостигът му може да доведе до куп симптоми, които на свой ред могат да се сметнат за друго състояние – напр. някакъв тип психично разстройство. 

Един от първите му признаци за дефицит на витамин В12 е появата на тръпки и бодежи в ръцете или краката, често чувство на замаяност и умора, както и проблеми с равновесието и координацията. Пропуски в паметта, дезориентация, тревожност и чести пристъпи на лошо настроение също може да се дължат на нарастващ недостиг на витамин В12. Подобни състояния лесно могат да се приемат за признаци на депресия и дори начало на деменция и да причинят паника.

Като регулатор на нервните функции, при дефицит витамин В12 може да доведе и до проблеми със сърдечния ритъм и затруднения с дишането

Затова усетите ли някои от изброените симптоми, не мислете най-напред за заболявания, а обърнете внимание на храната си и се погрижете да получавате от нея достатъчно от ценния витамин. Друг начин да си го набавите, разбира се, са хранителните добавки, но трябва да се подчертае, че балансираното хранене доставя достатъчните за организма ни количества витамин В 12.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: