Как следобедните дрeмки могат да повлияят на продължителността на живота

Как следобедните дрeмки могат да повлияят на продължителността на живота

Кратките дневни подремвания могат да подобрят общото здраве, но не бива да се прекалява

Няма по-добро усещане от събуждането от възстановяваща силна дрямка следобед, но всички поне веднъж сме преживявали вида дрямка, след която сме по-дезориентирани и дори по-уморени, отколкото сме били преди да заспим.

Твърди се, че най-известните силно подремващи в историята варират от Леонардо да Винчи и Алберт Айнщайн до Уинстън Чърчил и президента Джон Ф. Кенеди.

Проучвания показват, че дрямката може да подобри самочувствието, ако се прави правилно. Твърде тежката дрямка обаче може да има отрицателно въздействие върху цялостното здраве и дори да допринесе за съкращаване на живота.

Newsweek е разговарял с лекари по съня, за да разбере как следобедните дрямки могат да повлияят на живота и как може да се извлече максимума от тях.

Как влияе кратката дрямка?

Д-р Челси Роршайб, главен експерт по съня и невролог във фирмата за тестване на съня Wesper, казва пред Newsweek, че докато проучванията за това как дрямката влияе върху здравето и дълголетието са смесени, те показват, че как дрямката влияе на личното ви здраве зависи от ситуацията.

Хората, които са като цяло здрави и имат добро качество на съня през нощта, са склонни да се отдават на кратки дрямки през деня. Има доказателства, че тези хора имат подобрено здраве на мозъка и сърцето и може да живеят по-дълго“, казва тя.

Силните дрямки с продължителност около 10-20 минути могат да подобрят когнитивните функции, настроението и производителността и да осигурят прилив на енергия. Според Web MD кратките дрямки могат да са по-добри от кофеина, когато трябва да се концентрирате, но се чувствате твърде уморени.

Освен това те помагат за намаляване на стреса, подобряват имунното здраве, понижават кръвното налягане след преминаване през психически стрес и помагат на тялото да се възстанови от ситуации, изпълнени с напрежение. Помагат също за стимулиране на вашата креативност, както и за регулиране на нощния ви сън.

Според д-р Радж Дасгупта, главен медицински съветник на Sleep Advisor, важно е дрямката да не надвишава 30 минути, за да не навлезете в по-дълбоките етапи на съня. Той твърди, че дрямките, по-дълги от 30 минути, ви излагат на риск от сънна инерция, което е, когато се събуждате от дълбок сън, чувствайки се по-уморени и гроги, отколкото преди дрямката.

„Прекалено дългата или твърде късна дневна дрямка може да попречи на нощния ви сън и може да е признак за скрито сънно разстройство или медицинско състояние.“, казва той пред Newsweek.

Как ви се отразява дългата дрямка?

Роршайб обяснява, че дългите дрямки могат да са свързани с лошо здраве и намалена продължителност на живота, защото хората, които постоянно дремят дълго, вероятно имат ниско качество или кратка продължителност на нощния сън.

Тя казва: „Известно е, че лошият сън през нощта има сериозни отрицателни ефекти върху здравето и продължителността на живота. По-специално, наблюдаваме повишени нива на повечето видове сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, затлъстяване, невродегенеративни състояния, хормонални проблеми и дисфункция на имунната система. Лошият сън се натрупва с течение на времето, а дрямките не могат да помогнат много."

Освен това виждаме високи нива на нарушения на съня, като сънна апнея, при хора, които се нуждаят от дълги дрямки през деня. Конкретно сънната апнея е изключително често срещана и увеличава риска от различни хронични заболявания и ранна смърт. Друго съображение е, че хората, които се нуждаят от дълги дрямки, обикновено са доста уморени и мудни през деня и следователно е по-вероятно да имат заседнал начин на живот.“, пояснява д-р Роршайб.

Също така, дългите дрямки увеличават риска от инерция на съня, влияят на способността ни да заспиваме през нощта и могат да увеличат безсънието, което увеличава необходимостта от повече дълги дрямки през деня.

Според д-р Дасгупта, нуждата от дълги дрямки често може да е и знак, че нещо не е наред с тялото ви. „Ако установите, че се нуждаете от дълги или многократни дрямки, за да прекарате деня, може да имате основно нарушение на съня или здравословно състояние. Ако получавате качествен възстановяващ сън през нощта, най-вероятно няма нужда да дремвате – така че, ако откриете, че редовно се нуждаете от дълги дрямки, това може да е знак, че нещо друго се случва“, казва той.

Как подремването влияе на децата?

Докато възрастните обикновено просто дремят, когато се чувстват уморени или стресирани, децата всъщност се нуждаят от дрямка, за да растат. Това е така, защото малките деца се нуждаят от повече часове сън, отколкото възрастните – нужда, която ще намалява с възрастта, обяснява Дасгупта.

Децата се нуждаят от повече сън в сравнение с възрастните и имат значителна полза от дрямката, тъй като тя подпомага когнитивното им развитие, консолидирането на паметта и емоционалното регулиране. Освен това дрямката може да подобри настроението, енергията и общото благосъстояние на децата."

Възрастните не се нуждаят от толкова честа дрямка, както децата, но все пак могат да изпитат ползи от случайна силна дрямка – като подобрена бдителност, производителност, намален стрес и подобрено настроение. Важно е възрастните да ограничат продължителността на дрямката си и да внимават за времето, за да избегнат нарушаването на нощния си сън.

Как да извлечем максимума от дрямката си

Според Дасгупта, ако се чувствате уморени и имате възможност да подремнете за кратко в ранния следобед, дрямката може да е полезен начин да подобрите бдителността и производителността си, но предупреждава да не си създавате навика да подремвате рутинно.

Постоянната дрямка по едно и също време може да накара тялото ви да свикне с дрямките през деня. Ако спите добре през нощта и се чувствате бодри през деня, най-вероятно няма нужда да дремвате. Ако имате затруднения със спането през нощта, тогава подремването може да не е добра идея“, добавя той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: