Германия започва 3-годишен експеримент с универсален базов доход

Германия започва 3-годишен експеримент с универсален базов доход Снимка: Pixabay

От тази седмица 120 германци ще получават универсален базов доход всеки месец в продължение на три години.

Доброволците ще получават месечни плащания в размер на 1200 евро или около 1400 долара (сума, която е малко над границата на бедността в Германия), като част от проучване, целящо да тества ефекта и ползите от универсалния базов доход.

Изследването ще сравни живота и емоционалното състояние на 120-те доброволци с 1380 души, които не получават подобни плащания. Крайната цел е да се разбере как подобна мярка ше повлияе върху икономиката и благосъстоянието на получателите.

Около 140 000 души са помогнали с дарения, за да бъде възможно да се проведе това проучване.

Концепцията за универсалния базов доход породи голям интерес и получи широк обществен отзвук през последните години. Финландия дори изпробва идеята от януари 2017 г. до декември 2018 г. Тогава 2000 безработни финландци получаваха 560 евро на месец. Но проучването бе прекратено, тъй като изследователите стигнаха до заключението, че макар хората да се чувстват по-щастливи в това положение, то не стимулира повишена заетост.

Привържениците на концепцията за универсалния базов доход твърдят, че той ще намали неравенството и ще подобри благосъстоянието на населението, като му гарантира повече финансова сигурност. Идеята среща и много противници, които са на мнение, че подобно начинание би било твърде скъпо и освен това би обезкуражило много хора въобще да работят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: