Създадено е перспективно авиационно гориво от синап

Създадено е перспективно авиационно гориво от синап Снимка: euronews.com

След четири години търсене учени от Университета в Джорджия, САЩ, са открили, че от синапеното растение Brassica carinata може да се произвежда самолетно гориво, отделящо с 68% по-малко въглеродни емисии от керосина.

Според научния екип, новото устойчиво авиационно гориво (SAF) има потенциала „да промени играта” в замяната на петрола. Освен това новото производство предлага атрактивни икономически възможности и редица опции за подобряване на екосистемите.

Авиационната индустрия излъчва 2,5% от всички емисии на въглероден диоксид в САЩ и е отговорна за 3,5% от глобалното затопляне. Новото откритие се появява в подходящ момент – през септември Джо Байдън предложи данъчен кредит за устойчиви производства на горива. Плановете на американския президент включват още 20% спад на въглеродните емисии от авиацията до 2030 г. и цялостно изчистване на сектора от парниковия газ до 2050 г., припомня Еuronews.

Brassica carinata вирее добре в югоизточните райони на САЩ, което е и мотивът за разработката на проекта SPARC на стойност $15 милиона, финансиран от Националния институт по храните и земеделието при Министерството на земеделието на САЩ.

Учените, заети в проекта SPARC, вече четири години изследват оптималните условия за отглеждане на синапа, проучвайки генетиката и най-добрите практики за постигане на най-високи добиви и масленост. Синапът се отглежда извън активните земеделски сезони и не застрашава производстството на земеделски култури. Освен това отглеждането на синап е много благоприятно за състоянието на екосистемата, вкл. за качеството на водата, здравето на почвата, биологичното разнообразие и опрашването.

Липсващото парче от пъзела е, че няма локална инфраструктура за отделяне и смилане на семената, извличане на маслото и преработката им в SAF. Но това, разбира се, е поправимо, така че отглеждането на Brassica carinata има потенциала да се окаже печеливша ситуация за селскостопанските региони, авиацията и борбата с климатичните промени. 

Така или иначе, идеята от синапа да се произвежда не само горчица, но и екологично самолетно гориво, вече привлича погледа не само на природозащитниците, но и на инвеститорите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: