Изкопаемите горива за първи път са след вятъра и слънцето по производството на ток

Изкопаемите горива за първи път са след вятъра и слънцето по производството на ток

За първи път през май вятърни и слънчеви електроцентрали са произвели повече енергия в Европа от изкопаемите горива, сочат данни на енергийния мозъчен тръст Ember.

Вятърът и слънчевата енергия представляват 31% от европейското електричество или 59 TWh през отчетния период, докато изкопаемите горива поставят антирекорд с 27% и 53 TWh.

Зелените източници успяха да поставят рекорд благодарение на силния растеж на слънчевата енергия в региона, високата производителност на вятърните турбини и ниското търсене на електроенергия. Само слънчевата енергия представлява рекордните 14% (27 TWh) от цялата електроенергия в ЕС през май - този сегмент за първи път успя да изпревари въглищната енергия, която спря на 10%.

Вятърната енергия през май 2023 г. се е увеличила в сравнение с май миналата година и е достигнала дял от 17% (32 TWh) от електроенергията, генерирана в ЕС, но е загубила спрямо рекордната цифра от януари, когато вятърът е генерирал 54 TWh или 23% от електроенергията.

Въглищата, най-замърсяващият източник, помогнаха за генерирането на 10% (20 TWh) от европейското електричество през май, нисък дял, наблюдаван последно през пандемичния април 2020 г. Последният резултат не е случаен: от януари до май регионът е намалил производството от газ и въглища съответно с 20% и 15%, докато слънчевата енергия показва 10% увеличение, а вятърната енергия с 5%.

2022 г. беше първата година в историята на Европа, когато вятърът и слънцето изпревариха газовата енергия. Сега те са успели да изпреварят всички изкопаеми горива взети заедно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: