Шотландците ще правят биогориво от уиски

Шотландците ще правят биогориво от уиски Снимка: dariknews.bg

Шотландските производители на уиски вече започват да се замислят за екологията

 Едно от големите предприятия възнамерява да оптимизира доставката на алкохолни продукти към потребителите. Камионите на фирмата ще бъдат преоборудвани за използването на биогорива, които се предвижда да се произвеждат от отпадъци при производството на уиски, разказа в интервю за AFP мениджърът на William Grant & Sons Кърсти Дагнан:

„В рамките на този проект ще превръщаме отпадъците от алкохолното проидводство в газ, който ще служи като гориво. По този начин ще можем да доставяме нашите напитки, използвайки възобновяеми енергийни източници с ултра ниски въглеродни емисии. Така че това е фантастична крачка напред както за нас, така и за цялата индустрия.“

В компанията отбелязват, че това е важно не само за опазването на околната среда. Директорът на William Grant & Sons - Стюарт Уотс свързва с прехода към собствено биогориво надеждите за намаляване на разходите:

"Ако вземем предвид разходите за закупуване на камион, неговата експлоатация и поддръжка през целия период на използване, както и разходите за гориво, тогава разходите за биогаз и дизел ще бъдат съпоставими. Така че за компании като нашата е по-интересно да използват транспорт с биогаз, отколкото традиционните дизелови камиони.“

Експертите на предприятието изчисляват, че един камион, използван за доставка на шотландско уиски, изхвърля годишно до 250 тона CO2 в атмосферата, а преминаването към биогорива може да намали този показател с 95%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: