Свръхчовешки имунитет срещу коронавирус развиват някои преболедували

Свръхчовешки имунитет срещу коронавирус развиват някои преболедували Снимка: sortiraparis.com

Учени от САЩ го нарекога „хибриден” – реакция на организма, която „запомня” вируса и дори може да предвиди мутациите му

„Железният” имунитет е установен при хора, излекували се от COVID-19 и ваксинирани с двукомпонентните mRNA ваксини на Pfizer или Moderna. По думите на Теодора Хатзийоану, вирусоложка в Рокфелеровия университет, „тези хора са развили невероятна защита от SARS-CoV-2 и имат сериозно преимущество в борбата с коронавируса”, пише Daily Mail.

Имунологът Шейн Кроти обяснява, че при естествения имунитет след прекаран COVID-19, имунната система създава бариери срещу повторно нахлуване на вируса. Б-клетките и Т-клетките го запомнят и могат да стимулират изработването на антитела в случай на повторно заразяване. 

Обикновено естественият имунитет защитава организма между 7 и 8 месеца. Същото  обяви наскоро за своята векторната ваксина срещу коронавирус и Jansen - Johnson. Според учените, след преболедуване, в тялото има антитела и след една година, но то е по-уязвимо от различните щамове на вируса. Ако обаче човек с естествен имунитет си направи ваксинация, това ще усили „паметта” за вируса в организма и той ще задвижи още защитни ресурси.

„Разумно е да се предположи, че такива хора ще бъдат достатъчно добре защитени, и то по всяка вероятност от всички варианти на SARS-CoV-2”, казва Пол Бениас, друг вирусолог от Университета Рокфелер.

Преди време учени от Оксфорд установиха, че най-ранният предшественик на коронавирусите SARS-CoV-1, които предизвикваха атипичните пневмонии по света в периода 2002 – 2004, е съществувал още преди 21 000 години.

Откритието идва в момент на усилена кампания за трета, "бустерна" ваксинация с двукомпонентните ваксини и неотдавашните случаи на замърсени партиди от ваксината на Moderna.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: