Една ваксина, за която се говори по-малко

Една ваксина, за която  се говори по-малко Снимка: medpagetoday.com

Мултинационалната компания Johnson & Johnson представи данни, които потвърждават силната защитна способност на тяхната ваксина срещу COVID-19. и определи периода на действието ѝ

За ваксината на Johnson & Johnson се знае, че е разработена като векторна ваксина, която използва безвреден за човека вирусоносител (вектор), не използва РНК (mRNA) на вируса и се прилага като еднократна доза. 

Междувременно, компанията е продължила изкследванията си, чиито предварителни данни представи през юли в New England Journal of Medicine. Публикацията потвърди неутрализиращия отговор срещу COVID-19 чрез антитела, генерирани от ваксината на Johnson & Johnson. Най-новите изследвания посочват и срока на действието ѝ - силен и устойчив до осем месеца след имунизацията.

В очакване на евентуалната нужда от подсилващи дози, Johnson & Johnson са провели проучване в две фаза с хора, имунизирани с тяхната ваксина. Предварителните данни показват, че една втора, подсилваща доза генерира бързо и стабилно повишаване на антителата, като реакцията е девет пъти по-силна от тази, генерирана 28 дни след първата еднократна ваксинация. Значително по-силна реакция се наблюдава при участници в изследването на възраст от 18 до 55 години, както и при тези на 65 години и нагоре, които са получили по-ниска подсилваща доза.

В изявлението си генералният директор по изследвания и развитие на Janssen, Johnson & Johnson, д-р Матаи Мамен заяви: 

„Установихме, че една доза от нашата ваксина срещу COVID-19 генерира силен и здрав имунен отговор, който е дълготраен и устойчив в продължение на осем месеца. Наблюдавахме също, че подсилващата доза на ваксината Johnson & Johnson срещу COVID-19 допълнително увеличава антителата сред участниците в проучването, ваксинирани вече с една доза от нашата ваксина. Очакваме с нетърпение заедно със здравните власти да преценим възможната стратегия за нашата ваксина срещу COVID-19, като приложим втора доза осем месеца или повече след първоначалната еднодозова ваксинация“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: