Ваксината на Moderna е обявена за най-добрата в света

Ваксината на Moderna е обявена за най-добрата в света

Американската компания Moderna бе обявена за компанията, произвела най-добрата ваксина срещу COVID-19 в света на видеоконференцията на Световния конгрес по ваксини във Вашингтон. Това съобщава БГНЕС. Moderna беше отличена и с наградата „Най-добра нова технология/платформа за ваксина“. 

Компанията увеличи прогнозата за приходи от продажба на ваксината за 2021 г. до 19,2 млрд. долара. През февруари компанията прогнозираше печалба от продажбата на медикамента в размер на $ 18,4 млрд. Причината за промяната в очакванията, както беше посочено, е увеличеното търсене на ваксината на компанията в редица страни. През декември 2020 г. компанията притежава активи на стойност 5,25 млрд. долара. 

Компанията увеличи и прогнозата си за предлагането на ваксината - през 2021 г. се очаква да бъдат продадени между 800 милиона и 1 милиард дози. През 2022 г. се очаква количеството да достигне 3 милиарда.  

Данните за устойчивост на антителата до 6 месеца след втората доза ваксина Moderna наскоро бяха публикувани в The New England Journal of Medicine. Според изследванията ваксината показва 96% ефективност, като се понася добре от пациентите и не са установени сериозни опасения за безопасността към днешна дата. Компанията съобщи, че модифицираният вариант на ваксината действа срещу бразилския и южноафриканския вариант на коронавируса и успешно ги неутрализира. Клиничните тестове са доказали, че модифицираните препарати може да бъдат пуснати на пазара до края на годината. 

Според уебсайта на Конгреса по ваксини лекарството, разработено от Pfizer и BioNTech, „е получило много висока оценка“. В краткия списък са попаднали още „Спутник V“, както и препаратът, разработен от британско-шведската компания AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: