През май-юни може да имаме колективен имунитет с РНК ваксини

През май-юни може да имаме колективен имунитет с РНК ваксини Снимка: кадър БНТ

Проф. Кантарджиев коментира темата за ваксините

В България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини през месеците май и юни, тогава ще можем да изградим колективен имунитет. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на НОЩ. 

Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер" и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна", каза той.  

Цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене - реактивите и трудът трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето, обясни проф. Кантарджиев. 

В Северна България вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, каза още той, като добави, че в момента те се уточняват, и след приключването на изследванията веднага ще бъде съобщена повече информация. 

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване: „Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора", обясни проф. Кантарджиев. 

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна", допълни той. На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни: името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван, както и дали лицето е ваксинирано, обясни експертът. 

Дали ваксината на „АстраЗенека" може да се комбинира с друг вид ваксина - изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това", обясни още проф. Кантарджиев. По думите му юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.  
„Моето лично моето мнение е да се изчака", каза експертът. 
Според него проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: