Афганистан накара експертите по антитероризъм да преосмислят стратегиите си

Афганистан накара експертите по антитероризъм да преосмислят стратегиите си Снимка: today.in-24.com

От съобщенията, които новата афганистанска власт пуска, става ясно, че това, което талибаните искат, е международна финансова подкрепа, в замяна на „умерени” действия от тяхна страна.

С други думи, купете си мир! И за колко време? Изглежда, че не за дълго, според новините от афганския емират. От затворите в страната вече са освободени всички затворници талибани, членове на Ал Кайда и ИДИЛ, които веднага са се присъединили към различни бойни единици, пише larazon.es.

Ал Кайда поздрави „победителите“ за повторното завладяване на страната, приемайки го като знак, че „добрите времена“ се завръщат. Все по-убедително се налага внушението, че новата афганска власт ще подкрепи джихадистите в техния проект за „Световен халифат”, въпреки че отношенията на ИДИЛ с талибаните далеч не са толкова добри, колкото с Ал Кайда. В публикациите си Ислямска държава често нарича талибаните „отстъпници“ и чрез свои подразделения в района наскоро започна атаки срещу техни лидери. 

Антитерористите смятат, че нови терористични атаки навсякъде по света са само въпрос на време. Разбира се, страните, станали мишени на мащабни терористични атаки, усъвършенстват методите си за борба с тероризма при международно сътрудничество на най-високо ниво.  С повишено внимание са и държавите, изпращали военни контингенти в Афганистан през последните 20 години, вкл. и военно-медицински екипи, които между другото са обслужвали както ранени афганистански войници, така и цивилно население и особено деца. Няма индикации дали талибаните правят тази разлика. 

Очаква се и активиране на множество „спящи” терористични клетки, след като наскоро стана ясно, че в Испания се наблюдават 4000 подобни единици, във Франция - 7500, във Верикобритания – 23 000, а в Германия - близо 30 000. 

Хиляди афганистанци се опитват да напуснат страната, особено такива, работили в мироопазващите структури и западни медии. DW съобщи, че претърсвайки къща след къща, за да открият местен кореспондент на обществената немска медия, талибаните са застреляли член на семейството му и тежко са ранили втори. Основната трудност за тези, които трябва или искат да се евакуират, е достъпът до летищата, атакувани както от тълпи хора, така и от талибански милиции. 

Мнозина стигат до отчаяни действия – през телените мрежи около летището в Кабул родители подават децата си, дори малки бебета, на отпътуващи американски войници. Немски гражданин е бил прострелян, когато талибански милиции са открили огън по тълпа местни жители, опитващи се да влязат в летището. А една от младите надежди на афганския футбол, 19-годишен младеж, е загубил живота си, напускайки Кабул върху колесника на самолет. Тялото му е открито при кацането на машината в Катар. 

Експертите са единодушни, че спешно трябва да се работи по нови ефективни антитерористични стратегии. На този фон спорът на ЕС с Обединеното кралство кой къде, кога и по колко риба ще лови звучи, меко казано, странно, както и загрижеността дали британските граждани ще хапват наденички от Ирландия и ще ги поливат с френски вина. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: