Зимната суша в Европа: Заплахата е реална

Зимната суша в Европа: Заплахата е реална Снимка: стопкадър Euronews

Такава картина обикновено се свързва със сухо, горещо лято, по никакъв начин със зимата

Бреговете на водоемите в югозападна Франция са оголени; нивомерите, обикновено потопени във вода, сега приличат на гранични стълбове.

Като цяло в страната не е имало нормални валежи повече от месец; безпрецедентен сценарий за зимата.
 

Нова суша ще бъде катастрофална за този регион, където отглеждането на ябълки, сливи, орехи, лешници, домати, ягоди, зърнени култури и други семена е силно зависимо от водата от местните водоеми.

В Италия нивото на водата в река По и езерото Гарда достигна летните нива. Прогнозира се по-сухо време за сезона на засаждане на зърнени култури, което застрашава оцеляването на десетки хиляди култури.

В голяма част от Южна Европа, от Испания до Турция, предупреждават за липса на влага в почвата.

Андреа Торети, старши научен сътрудник в Съвместния изследователски център на Европейската комисия и координатор на Коперник, Европейска и глобална обсерватория за засушавания, обяснява за Euronews:

Това, което е наистина необичайно, е повторението на тези събития, защото, както знаете, преживяхме тежка или екстремна суша преди година и още една през 2018 г. И това, което наистина е безпрецедентно, е повторението.“

Следващите няколко седмици и месеци са критични. В Северна Италия голяма част от производството на ориз от миналото лято беше унищожено. Вече се полагат усилия за предотвратяване на повторение.

В сектора на ориза се тестват нови иновативни стратегии за управление на земеделието“, казва Торети, „за използване на водата по напълно различен начин и избягване на тези пикове във време, когато други сектори също се нуждаят от вода. Адаптирането е наистина много важно.

Неотдавнашните бури и наводнения могат да бъдат подвеждащи.

Всъщност проучванията показват, че нивото на подземните води е ниско и ситуацията с водата в Европа е нестабилна.

Основното предизвикателство е водните ресурси да се управляват по устойчив и рационален начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: