ВВС: Талибаните се борят с отглеждането на опиумен мак по-успешно от САЩ

ВВС: Талибаните се борят с отглеждането на опиумен мак по-успешно от САЩ Снимка: pixnio.com

По информация на ВВС, фермерите в Афганистан са започнали да засаждат нивите с пшеница, вместо с опиумен мак, въпреки че за тях това е много по-неизгоден вид земеделие

Преди Афганистан произвеждаше повече от 80% от опиума в света, но сега в големите афганистански провинции се регистрира рязко намаляване на посевите от опиен мак, за което свидетелстват сателитни снимки. "Напълно вероятно е посевите [през 2023 г.] да представляват по-малко от 20% от това, което беше през 2022 г. Мащабите на съкращаването ще бъдеат безпрецедентни", заяви експертът от британската аналитична компания Alcis Дейвид Мансфийлд.

Би Би Си подчертава, че вместо мак, фермерите в Афганистан са започнали да засяват нивите с пшеница, въпреки че за тях това е много по-нерентабилен вид земеделие. Анализите на  Alcis показват, че отглеждането на мак в провинция Хелманд в югозападната част на страната, която се счита за маков център на Афганистан, е намаляло с повече от 99%. "Снимките с висока разделителна способност на провинция Хелманд показват, че площта на маковите култури е намаляла до по-малко от хиляда хектара, докато миналата година тя е била 129 хиляди хектара", казва Мансфийлд.

Напомнаме, че през пролетта на 2021 г. Вашингтон обяви решението си да изтегли въоръжените си сили от Афганистан 20 години след началото на интервенцията. На този фон талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан. През август 2021 г .бойци на "Талибан" влязоха в Кабул без бой, а президентът на страната Ашраф Гани напусна републиката. През септември 2021 г. талибаните установиха контрол над цялата афганистанска територия и обявиха състава на временното правителство.

На 3 април 2022 г. върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада със свой указ забраниотглеждането на опиумен мак в Афганистан, използването и транспортирането на всички видове наркотици, както и търговията с тях. Въпреки това, през ноември 2022 г. Службата на ООН за наркотиците и престъпността публикува доклад, в който се посочва, че производството на опиумен мак в Афганистан е нараснало с 32% в сравнение с 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: