Фалшиви бомбени заплахи трети месец тормозят училищата в Литва

Фалшиви бомбени заплахи трети месец тормозят училищата в Литва Снимка: lrt.lt

Според литовската полиция, и други обществени учреждения са на прицел

За последната порция фалшиви сигнали за бомби докладваха вчера сутринта десетки училища и институции в цяла Литва, включително летищата във Вилнюс и Каунас и водноелектрическата централа Каунас. Говорителят на литовската полициция Рамунас Матонис съобщи за „няколко стотин” писма на руски език, разпратени по пощата, които сочат и точния час на предполагаемия взрив. 

Националният център за управление на кризи третира сериите писма като системна "информационна атака". Първо към средата на октомври литовските институции бяха наводнени с хиляди имейли, предупреждаващи за наличието на експлозиви в училища, детски градини и общински служби. В края на ноември последва втора вълна от имейли, тои път на английски език, но със същата заплаха. Вчерашната атака е първата, преминала на обикновени писма.

„Възможно е някой да се стреми да дестабилизира Литва“, каза пред Euronews д-р Ейми Вердюн от Лайденския университет и предположи връзка на заплахите с руското правителство. Тя подчерта, че Литва отдавна е наясно с риска от руска намеса, което е и една от причините литовците толкова мотивирано да се интегрират в Европейския съюз и НАТО. 

Рамунас Матонис призова институциите да не спират дейността си, освен ако не идентифицират подозрителен обект или други признаци, предполагащи, че заплахата е достоверна. .

Отделът за държавна сигурност подозира, че зад тези инциденти може да стоят координирани усилия, оркестрирани от „враждебни държави“, което подчертава необходимостта от повишена бдителност и мерки за сигурност. Рамунас Матонис призова институциите да не спират дейността си, освен ако не идентифицират подозрителен обект или други признаци, че заплахата е достоверна. 

Съседните Латвия и Естония също са атакувани с подобни заплахи и в някои случаи са прибегнали до евакуация на училища и обществени институции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: