Русия заплаши Финландия и Литва със „специални мерки”

Русия заплаши Финландия и Литва със „специални мерки” Снимка: sldinfo.com

„Провинението” на двете страни е укрепването на отбраната им и принадлежността им към НАТО

Заради нахлуването на Русия в Украйна и опасенията подобна стъпка да се повтори и спрямо други страни ЕС обяви отбраната за свой приоритет. Владимир Путин обаче определи изявленията за евентуална руска атака срещу държави от НАТО като „пълни глупости“ - както твърдеше и преди „специалната военна операция” срещу Киев, припомня в днешния си брой The Moscow Times. 

Същевременно руският президент не изключи война с европейски държави, ако те първи нападнат Русия – без да уточни какво Кремъл би счел за атака. Първите конкретни изявления в този смисъл засегнаха Финландия и Литва и по-специално, мерките за отбрана на двете страни. „Русия няма да остави без отговор възможно разполагане на ядрено оръжие на НАТО във Финландия”, предупреди наскоро руският посланик в Хелзинки Павел Кузнецов. 

Дипломатът подчерта, че 20% от финландците подкрепят такава възможност, а около 40% са съгласни страната да предостави транзитни пътища за преминаване на ядрено оръжие. Тази статистика стана повод Кузнецов да се усъмни в умствения капацитет на финландския народ и в интервю за ТАСС посочи: „Финландците не могат да не осъзнават, че такава сериозна провокативна стъпка няма да остане без отговор от руска страна“.

Според Кузнецов Финландия е преминала „на страната на войната”, а след присъединяването ѝ към НАТО се е превърнала в „зона на потенциална ескалация”, което ще доведе до „адекватна реакция” от страна на Русия. В случая също не е ясно какво Кремъл тълкува като „адекватно”.

Междувременно през декември 2023 г. Путин заяви: „Финландия нямаше проблеми с Русия, но сега ще има“. В началото на март и руският военен министър Сергей Шойгу заплаши северната съседка на Русия заради „изграждането на военен потенциал на НАТО в близост до руските граници”. 

За „специални мерки” заговори и Дмитрий Песков, този път по повод новината, че Германия ще открие военна база в Литва. Говорителят на Кремъл нарече това „продължение на ескалацията на напрежението” и поднови мантрата на Кремъл за „гарантиране на сигурността на Русия”.

В края на миналата година Литва се съгласи до 2027 г. Германия да разположи на литовска територия около 4 800 войници като мярка за укрепване на източния фланг на НАТО и заради опасенията, че апетитът на Русия няма да спре до Киев. Последната страна, присъединила се към НАТО – Швеция, засега не е обект на предупреждения – може би заради отсъствието на обща сухопътна граница с Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: