Лекар с 30-годишна практика в Кабул: „Часове на страх, особено за жените“

Лекар с 30-годишна практика в Кабул: „Часове на страх, особено за жените“ Снимка: Д-р Кайро, сниимка - twitter.com

Лекар, физиотерапевт, писател, неуморим филантроп, хилядите му пациенти наричат д-р Алберто Кайро „Ангелът на Кабул“.

На 17 август 2021 г., по-малко от 48 часа след превземането на Кабул от талибанските милиции, д-р Кайро, който повече от 30 години е представител на на Международния комитет на Червения кръст в Афганистан, е барикадиран в дома си, в северната част на града. 

"Ситуацията е твърде нестабилна, за да изляза. Очаквам да мога да се върна на работа", казва той в интервю за fanpage.it и определя града като „призрачен”.

С работата си като физиотерапевт д-р Кайро е върнал възможността да се движат на хиляди деца, жертви на касетъчни бомби и ранени военни. 

Според него, промяната е необратима, талибаните вече владеят Кабул и гражданите ще трябва да се справят с новия режим.

„Изправени сме пред нова реалност, която засега не познаваме. Единствената надежда сега е, че правителството на терора няма да бъде същото, както преди 25 години. Това би означавало връщане в Средновековието, просто смразяваща перспектива”.

За д-р Кайро е естествено, че най-уплашени са жените – те винаги са били в най-висок риск по време на война. Негова пациентка, която срещнал, плачейки му казала, че животът ѝ е свършен – вече няма мечти за бъдещето, не се надява на нищо. 

В същото време д-р Кайро казва, че се оиптва да запази „предпазлив оптимизъм”, забелязвайки в новия режим известни признаци на откритост. Така например, при превземането на Херат, където се намира един от важните университети на Афганистан, талибаните са декларирали, че ще позволят на жените да продължат образованието си, при условие, че преподавателите също са жени и че студентките няма да имат контакти с мъже в университета, било състуденти, преподаватели или персонал. 

„Това разбира се, е крачка назад, но за талибаните преди 25 години беше немислимо една жена да учи”, казва д-р Кайро.

Според него слуховете, че талибаните претърсват всевъзможни места, включително частни жилища, за да търсят и арестуват прозападно настроени граждани, имат своите основания. 

Въпреки, че Италия е извела свои граждани от Кабул на 16 август, д-р Алберто Кайро не е пожелал да напусна града. 

„За мен това не е опция. Работата в зони на военни конфликти е част от моята работа, от работата ни като медици. Ако ние си тръгнем, няма да остане никой. Вярвам, че сега, като правителство, отговорно за милиони цивилни, талибаните ще ни позволят да работим. Освен това Червеният кръст е безпристрастен и аполитичен орган и основната му роля е да помага.  Например в моя специфичен сектор – медицинските грижи за хората с увреждания и ранените във военни конфликти, ние покриваме 70% от работата в национален мащаб. Надявам се скоро да се върна на работа и да остана тук възможно най-дълго”, казва „Ангелът на Кабул”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: