Кан 2023: Скрита камера разкрива живота на жените в Афганистан

Кан 2023: Скрита камера разкрива живота на жените в Афганистан Снимка: hollywoodreporter.com

Eдин от продуцентите на документалната лента „Хляб и рози” е носителката на „Оскар” Дженифър Лоурънс

Тя и Джъстин Чиароки, създават през 2018 г. продуцентската компания Excellent Cadaver, ориентирана към правата на жените. Пред ВВС Лоурънс казва, че се е чувствала безпомощна, следейки новините от Афганистан, и е решила, че трябва да направи нещо – така че „този документален филм е роден от емоция и необходимост“

"Затворихте училища и университети! По-добре ме убийте!", казва във филма арестувана афганистанка на талибански боец. Това е и отправната точка на „Хляб и рози” - да покаже „тази страна на историята - жени, които отвръщат на удара“, казва Дженифър Лоурънс.

В стремежа си да им дадат трибуна, двете с Чиароки се свързват с кинодокументалистката Сахра Мани, автор на потресаващия филм „Хиляди момичета като мен“, описващ съдбата на 23-годишна афганистанка, която разкрива по националната телевизия, че е жертва на сексуално насилие в семейството, а полицията пренебрегва сигналите ѝ. 

За „Хляб и рози”, Сахра Мани снима със скритата камера и дори убеждава някои жени да го правят сами. Показва нелегални убежища за жени, както и тайна среща на пациентки на афганистанска зъболекарка, която ги е обединила в протестна група срещу ограниченията, наложени от талибаните.

„Жените трябва да напишат собствената си история“, казва писателката Вахидех на срещата в мазе в Кабул, където жените обсъждат плановете си за протести. Те са предпазливи, но Сахра Мани има опит в заснемането на тайни и опасни ситуации. „Разбирам как да се справям с трудностите, защото съм една от тях. Те не са жертви, те са герои“, казва режисьорката, убедена, че „Когато жените се обединят, всичко е възможно".

Сега женският триумвират, създал „Хляб и рози“ започва по-широко разпространение на лентата, стартирайки в Кан, където филмът беше показан в извънредната програма, вписвайки се сред силните актуални документални ленти на кинофорума. 

Като жени продуценти, Чиароки и Лоурънс все още са малцинство в Холивуд, но Дженифър Лоуренс е оптимистична: „Предстои ни дълъг път, но съм вдъхновена и окуражена от крайния продукт. Това е, което иска публиката".  

Колкото до политическото послание на „Хляб и рози”, Сахра Мани е точна: „Да сключите мир с талибаните означава да осъдите афганистанските жени”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: