Бил Гейтс видя заплаха у хората, "въоръжени с изкуствен интелект"

Бил Гейтс видя заплаха у хората, "въоръжени с изкуствен интелект"

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс публикува писмо, посветено на изкуствения интелект в своя блог

Бизнесменът   нарече ИИ революционно постижение в областта на технологиите, но обърна внимание на многобройните рискове, свързани с невронните мрежи.

Предприемачът е убеден, че широкото използване на ИИ „повдига редица трудни въпроси относно работната сила, правната система, необективността и много други“.

Бизнесменът каза, че иновативните технологии могат да променят работата на цели индустрии, включително селското стопанство, образованието и здравеопазването.

Така например, изкуственият интелект ще може да се занимава със селекцията на семена, да прави планове за обучение на ученици и да освобождава медицинските работници от документацията. Според Бил Гейтс всичко това може да бъде от голяма полза, но хората трябва да използват новите възможности рационално.
 

Друг важен проблем, който Бил Гейтс споменава, е достъпността на изкуствения интелект.

„Светът трябва да се увери, че всички, не само богатите, могат да се възползват от изкуствения интелект. Правителствата и благотворителните организации ще играят важна роля за намаляване на тези неравенства“, пише той.

Бизнесменът добави, че с развитието на технологиите се увеличава рискът от заплаха от самите хора, "въоръжени с изкуствен интелект". За да се предотврати това, Гейтс посъветва правителствата да си сътрудничат с частни компании и да поставят ограничения върху използването на невронни мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: