Чехия определи Русия като главната заплаха за страната

Чехия определи Русия като главната заплаха за страната

Чехия одобри проект за нова отбранителна стратегия, като в документа Русия е посочена за най-сериозната заплаха за страната, съобщава Seznam Zpravy

В документа се подчертава, че „вероятността от военна атака срещу Чехия или някоя от страните от НАТО и ЕС е най-голямата от края на Студената война“. Отбелязва се, че основната задача на чешката отбранителна политика е „всеобхватна подготовка за дълга отбранителна война с висока интензивност с технологично напреднал противник, оборудван с ядрено оръжие“.

В текста се посочва, че „Русия ще представлява най-сериозната заплаха за сигурността на Чехия и нейните съюзници в дългосрочен план“, отбелязва „Комерсант“. В стратегията се акцентира, че за чешките власти е важно да изградят „добре въоръжени и обучени сили“, както и „да подготвят територията на Чехия за възможно прехвърляне на голям брой съюзнически войски“, се казва в текста .

Новата стратегия отчита военния конфликт в Украйна, който, както се отбелязва в текста, само потвърждава важността на членството на страната в НАТО. Съюзът е „предназначен да възпира врага от атака“, се казва в документа.

Стратегията вече е приета от чешкия Съвет за сигурност, а документът трябва да бъде одобрен от чешкото правителство през октомври.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: