Делегация на талибаните ще участва във форум за образованието в Казан

Делегация на талибаните ще участва във форум за образованието в Казан Снимка: ТАСС

Събитието под надслов „Оформяйки бъдещето” е организирано от руското министерство на образованието и правителството на Татарстан

Талибанската делегация ще включва двама афганистански образователни министри – на общото и на висшето образование, които ще споделят опита на Афганистан в областта на обраванието. Визитата им ще се осъществи със съдействието на Руския бизнес център в Ислямската република, пише The Moscow Times. 

Както е известно, правителството на талибаните отне правото на жените на университетско образование, което ги лишава и от правото да работят като преподавателки във висшите учебни заведения. Според управляващите, присъствието на жени в университетските общежития, идвенето им от провинцията, без да са придружавани от мъже, случаите на съвместно обучение на жени и мъже, както и нарушаването на правилата за носене на хиджаб от студентките, „противоречат на ислямския закон и накърняват гордостта на афганистанците”.

В момента друга талибанска делегация, водена от афганистанския министър на труда и социалните отношения присъства на икономическия форум в Санкт Петербург (SPIEF). На среща с делегацията губернаторът на руската северна столица приветства афганистанските представители с думите „Слава на Всевишния, че сте тук” и обяви, че в града се строи „катедрална джамия”. 

По всичко изглежда, че Русия ще премахне талибаните от списъка на терористичните организации. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви решението като „прагматична стъпка”, тъй като много проблеми, които представляват заплаха за Русия, в т.ч. наркотрафика, тероризма и престъпността, не могат да бъдат решени без контакти с талибаните. 

В края на май Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието представиха доклади на Владимир Путин относно целесъобразността на подобна стъпка. В тази връзка руският лидер каза, че Русия се „движи в посока“ към премахване на талибаните от списъка на терористите, но очаква първо ООН да вземе такова решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: