Над 1000 земетресения в Йелоустон за един месец

Над 1000 земетресения в Йелоустон за един месец Снимка: gypsyguide.com

Според доклад на националната геоложка служба (USGS) през юли тази година в региона са регистрирани седем мащабни цикли земетресения.

Това е най-силната сеизмична активност под парка от юни 2017 г., когато повече от 1100 земетресение разтърсиха района. За щастие, бяха незначителни, като само четири отбелязаха магнитуд от трета степен - достатъчно, за да се усетят, но малко вероятно да причинят щети. Според сеизмолозите, тази сеизмична активност не е сигнал за евентуално изригване на вулкана в парка, съобщава sciencealert.com. 

През юли 2021 г. Сеизмографските станции на Университета в Юта, които отговарят за наблюдението и анализа на земетресенията в района на парка Йелоустоун, регистрираха общо 1008 земетресения, като най-енергичното беше на 16 юли – с най-малко 764 труса, включително един с магнитуд 3,6 – най-силният за месеца.

Според доклада, този тип земетресения не са тревожни и вероятно са резултат от движението на съществуващи разломи под парка. Може да са били стимулирани и от топенето на снеговете, което увеличава подпочвените води и повишава налягането под земята.

Йелоустоун е един от най-сеизмично активните региони в САЩ, с регистрирани средно от 700 до 3000 земетресения годишно, повечето от които мнозинството посетители в парка дори не забелязват. Земетресенията дори да не се усещат, захранват горещите гейзери и извори в парка. Най-голямото земетресение в Йелоустоун с магнитуд 7,3 е регистрирано през 1959 г. около езерото Хебген,. 

Земята под Йелоустон кипи, тъй като паркът е разположен над мрежа от разломни линии, свързани с огромен вулкан дълбоко под земята. Според USGS последното му изригване е било преди около 70 000 години. 

Вулканът Йелоустоун е изригвал няколко пъти в миналото, като гигантските изригвания се случват приблизително на всеки 725 000 години. Ако този график е точен, паркът може да очаква за друго голямо изригване след около 100 000 години.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: