Учени успяха да измерят „пулса“ на Земята

Учени успяха да измерят „пулса“ на Земята Снимка: pixabay

Повечето от големите геоложки събития в съвременната история на планетата стават на интервали от 27,5 милиона години. Учените нарекоха тази закономерност „пулсът на Земята“

От промени в морското равнище до вулканични изригвания: през последните 260 милиона години изглежда така, сякаш на интервали се случват десетки големи геоложки събития, пише sciencedirect.com.

От доста време насам някои геолози се питат: дали в геоложките записи има цикъл от около 30 милиона години“, обяснява водещият автор Майкъл Рампино, професор в Катедрата по биология и екологични изследвания в Нюйоркския университет.  

Много геолози считат, че всички екстремни геоложки събития са до голяма степен случайни. В новото изследване учените са анализирали 89 основни геоложки събития, настъпили през последните 260 милиона години, за да проверят дали са били наистина случайни, или има някаква закономерност.

Ново изследване показва, че големи геологични събития протичат в клъстери на всеки 27,5 милиона години.

Те включват измирания, колебания на морското равнище, голяма вулканична активност и движение на тектоничните плочи на Земята и периоди, когато океаните са били токсични поради липса на кислород.

След това изследователите подредили събитията в хронологичен ред и анализирали местоположението им на времевата линия.

Те установили, че повечето от тях са групирани в 10 отделни периода от време с интервал от 27,5 млн. години.

Това число може да е неточно, но е „доста добра оценка“ с допуск от 96%, отбелязват авторите на изследването. Те са нарекли своето откритие „пулсът на Земята“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: