Мистериозен осми континент може да се крие под Нова Зеландия

Мистериозен осми континент може да се крие под Нова Зеландия Снимка: ferra.ru

Той се оказа по-стар, отколкото предполагаха учените

Още през 2017 г. 11 геолози от Нова Зеландия заявиха, че са открили потънал континент - Зеландия. Наскоро учените получиха нови потвърждения за своята хипотеза.

Първоначално изследователите спорят дали Зеландия може да се нарече континент. Тя отговаря на много критерии за такъв род обекти: има добре дефинирани граници, обхваща площ от повече от един милион квадратни километра, издига се над заобикалящата океанска кора и има по-дебела континентална кора, отколкото океанската. Въпреки това, Зеландия не отговаря на един критерий - възрастта. Най-старите проби от нея се оценяват на възраст от 500 милиона години. Другите континенти са поне два пъти по-стари от Зеландия.     

Ново проучване, чиито резултати са публикувани на интернет портала businessinsider.com установи, че тези оценки са неправилни. Част от потъналия континент, чийто произход е покрит с тайни, се оказа два пъти по-стар, отколкото геолозите са предполагали по-рано. Както отбелязва изследовател от Нова Зеландия, той вече няма съмнение, че живее на отделен континент.         

Трябва да се отбележи, че по-голямата част (приблизително 94%) от хипотетичния континент се намира под водите на Тихия океан.     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: