Публикуваха първата карта на изчезналия континент Зеландия

Публикуваха първата карта на изчезналия континент Зеландия Снимка: sportdiver.com

Неизвестният материк беше открит през 2017 г. край бреговете на Нова Зеландия

Известен на маорски език като TeRiu-a-Māui, континентът Зеландия обхваща повече от 5 милиона квадратни километра, т.е., бил е два пъти по-голям от субконтинента Индия, пише сп. Tectonics.

На въпроса защо не е бил открит по-рано, учените обясняват, че 95% от повърхността на Зеландия е потопена под югозападната част на Тихия океан много преди съществуването на човека. На повърхността са останали само върховете на голяма планинска верига – двата острова на Нова Зеландия и няколко по-малки околни острова. 

За континента Зеландия се знае малко, тъй като е почти напълно недостъпен. Въпреки това, с помощта на скални проби от морето, и методи за геофизично картографиране, екип геолози от цял свят са съставили нова геоложка карта, с точните очертания на Зеландия.

По някогашните брегове на потъналия континент геолозите са открили базалтови скални отломки и големи пясъчни образувания на вероятна възраст около 95 милиона години. Наличието на по-стар гранит и вулканични скали предполага, че когато Зеландия е била суша, по континента са текли реки, извиращи от вулканичните планини. 

Анализирайки базалтовите отломки, които се свързвт с подводни вулканични изригвания, геолозите смятат, че Зеландия е била наводнена постепенно преди около 40 милиона години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: