На Венера забелязаха изригването на най-високия вулкан

На Венера забелязаха изригването на най-високия вулкан Снимка: romenade.imcce.fr

Преди това учените не вярваха в това

Изследователи от Университета на Аляска във Феърбанкс, под ръководството на професор Робърт Херик, в търсене на доказателства за вулканична активност на Венера, проучиха архивни материали, събрани от радара Magellan, който изследва планетата през 1991 г.

За това съобщава Naked Science.

Учените отбелязват, че са открили снимки на склоновете на планината Маат - най-високия венериански вулкан. По-рано се смяташе, че някога е имало вулкани на Венера, но върху нея няма тектонични промени, следователно вулканичната активност не би могла да продължи. При това по склоновете на Маат е открита калдера -  басейна на вулкана, която се е променила на снимките, направени от "Магелан" през февруари и октомври 1991 г. - с разлика от 8 месеца.

През тези 8 месеца калдерата е нараснала значително - от заоблена форма от около 2,2 квадратни км до неправилна форма с площ над 3,9 квадратни км. Същите процеси протичат по време на вулканични изригвания на Земята: басейнът на вулкана расте, тъй като магмата, поддържаща краищата на калдерата, се изчерпва, което причинява срутване на стените му и увеличаване на размера.

Освен това  Magellan е регистрирал аномалия - област с леко намалена гравитация непосредствено над Маат: учените забелязват следи от прясна лава, както показват и наблюденията в микровълновия диапазон на електромагнитните вълни.

Според учените тяхното откритие е голям късмет. За сравнително краткия период на работа на космическата сонда те успяват да забележат признаци на висока вулканична активност на Венера, което по-рано се смяташе за вевъзможно поради отсъствието на подвижни тектонични плочи в кората на планетата.

Това означава, че Венера - третата планета в Слънчевата система, екато Земята и спътника на Юпитер Йо, на които има активни вулкани, изригващи магма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: