Исландия е заплашена от най-тежките за половин век щети от изригване на вулкан


Bloomberg: Исландия е изправена пред най-тежките от половин век насам щети от вулканично изригване

Исландия е заплашена от най-тежките за половин век щети от изригването на вулкан в югозападната част на острова, съобщава Bloomberg.

На полуостров Рейкянес на 14 януари започна изригването на вулкан, разположен северно от град Гриндавик. Лавата вече достигна градската инфраструктура. Жителите на Гриндавик бяха евакуирани от града. Последното изригване на вулкана в Рейкянес стана в края на декември 2023 г. Населението на града беше евакуирано в навечерието на 14 януари.

Както и при предишните изригвания, всички полети до и от страната се извършват нормално.

"Невъзможно е да се каже с какви разрушения ще се сблъска Гриндавик, тъй като това зависи от продължителността на изригването", заяви геофизик от Метеорологичното управление.

В момента на север от града са отворени два разлома, единият от които пресича строящия се защитен вал, а другият се намира зад бариерата. Подобна бариера беше построена по-рано за защита на електроцентралата Сварценги, която осигурява енергия на 30 хиляди жители на полуострова.

Районът на изригването е бил неактивен в продължение на 800 години, до началото на 2020 г., сегашното изригване е петото оттогава. Изригването на вулкана Ейяфятлайокудл, което стана през 2010 г. в северната част на Исландия, наруши въздушния трафик в Европа за няколко дни поради образувалия се стълб от пепел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: