Исландия: вулкан продължава да изригва, газов облак се приближава към Рейкявик

Исландия: вулкан продължава да изригва, газов облак се приближава към Рейкявик Снимка: pikist.com

Ден след изригването от вулкана в Исландия продължава да изтича магма, но основно притеснение предизвиква замърсяването с газове

Двадесет и четири часа след изригването на вулкана на полуостров Рейкянес, изтичащата от него магма продължава да озарява небето в югозападната част на Исландия, съобщава Euronews.

Според оценките на Метеорологичната служба на Исландия, през първите два часа от изригването в понеделник от вулкана са изтичали стотици кубически метра лава в секунда, в момента активността вече е намаляла значително.

Най-близкият град Гриндавик беше евакуиран още през ноември, след като силната сеизмична активност създаде заплаха от предстоящо изригване.

От октомври до сега на полуострова са регистрирани 24 хиляди вторични подземни труса, най-силният от които е достигнал магнитуд 5,2 по Рихтер.

Но сега основно безпокойство предизвиква замърсяването с газове.

Газовете скоро могат да достигнат до столицата на Исландия Рейкявик, която се намира само на 42 км североизточно от Гриндавик.

Миризмата на дим и пепел вече се усеща, но вулканолозите не бързат да бият тревога.

"Зад гърба ми е последната новост в Исландия, която се събуди вчера и постепенно става все по-тиха, но това може да продължи дълго, а може и да не е дълго, кой знае", казва вулканологът от исландския университет Хелга Торфадотир.

През 2010 г., по време на изригването сивулканът Ейяфядлайокудл изхвърли шлейф от пепел на няколко километра в атмосферата, което доведе до повсеместно затваряне на въздушното пространство над Северна Европа и до отмяната на хиляди полети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: