Експертно мнение: Коронавирусите еволюират към по-опасни

Експертно мнение: Коронавирусите еволюират към по-опасни

Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд смята, че след 6-8 месеца ваксините ще са безполезни към определени щамове и ще трябва да се повторят

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви в интервю за БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд. По думите му с делта-варианта шансът за хоспитализация е 2-2,6% по-висок, отколкото с предишния британски вариант, който от своя страна беше с около 50-60% по-вирулентен от оригиналния ухански вирус.  

В последните 18 месеца вирусът еволюира в посока увеличаване степента на заразност и вирулентност, каза още експертът.  

Това е вторият SARS-вирус, с който човекът се среща, припомни той. По време на първата среща с такъв тип вируси през 2005 г. са правени множество изследвания за посоката на еволюция на вируса. Направен е и експеримент с мишки, който е показал, че ако в началото на разпространението си той е бил почти безвреден, след 15 до 30 предавания между живи животни вирусът еволюира в летален за мишките.  

В момента чрез отказа си да спрем трансмисията ние повтаряме този експеримент с човешката популация“, подчерта Маринов, като добави, че определени икономически интереси в глобален мащаб пречат на ограничаването на разпространението. Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса. 

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която именно ваксинацията е довела до превръщането ѝ в летална. В началото през 60-те години тя е убивала 1-2% от заразените кокошки, а след появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване. 

В рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален“, каза той. Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, добави експертът.  

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините. „Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти“, заяви Маринов. 

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва „който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври“. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: