VivaTech 2023 в Париж: Макрон иска Франция да стане лидер в изкуствения интелект

VivaTech 2023 в Париж: Макрон иска Франция да стане лидер в изкуствения интелект Снимка: ventureburn.com

В профила си в Twitter френският президент е ясен: „Искам Франция да бъде шампион и в челните редици на тази нова индустриална революция”.

На откриването на  VivaTech Макрон обяви нови инициативи за финансирането на френския изкуствен интелект (ИИ), вкл. за разработчици на френскоезични езикови модели за машинно обучение, пише Euronews. Същевременно френският президент заяви, че ще приложи във Франция някои от клаузите на новия и първи в света закон на ЕС за регулациите в областта на ИИ, без да чака официалното влизане на документа в сила.

Еманюел Макрон е редовен посетител на световния технологичен панаир VivaTech, чието седмо издание в Париж представя над 2 200 изложители, включително някои от лидерите в индустрията, плюс около 10 000 представители на сектора, въпреки солидните цени на щандовете (€ 100 000).

Срещу билет от € 620 за целия период на изложението (13 – 17 юни), посетителите могат да видят широк спектър от авангардни продукти и концепции, като ски маски с възможности за добавена реалност, екзоскелети, предназначени за здравни специалисти, шедьоври на Ван Гог, анимирани с изкуствен интелект (ИИ) и превозни средства, задвижвани с водород. В деня на отворените врати тази събота организаторите очакват около 100 000 посетители.

Макрон разгледа VivaTech в компанията на Артър Менш, главен изпълнителен директор на Mistral, стартираща ИИ-компания, основана от известни експерти, отделили се от Google и Meta, която само за четири седмици набра инвестиции от € 105 милиона, макар все още да не е ясно какво ще прави. 

Значителното финансиране, осигурено от Mistral, привлече голямо внимание, както и инвестициите от $ 10 милиарда в сектора, обявени от корейския министър за малките и средни предприятия Лий Йънг, но истинският интерес на VivaTech е насочен към експертите в областта на ИИ - технологията, която доминира изложението.

Първи говори Ян Лекун, смятан за един от тримата „кръстници” на ИИ, понастоящем вицепрезидент и главен учен в Meta. Той е убеден, че ИИ е полезен, а не опасен за хората, тъй като „няма физическа интуиция, не може да планира действия и няма да достигне човешкия интелект”.

Очакваният „гвоздей” на VivaTech обаче е Илон Мъск. Собственикът на Twitter, Tesla и SpaceX ще изнесе дългоочаквана реч пред хиляди фенове на сцената в Palais des Sports – точно там, където Стив Джобс представяше иновациите на Apple преди 20 – 30 години.

Междувременно Франция възлага големи надежди на перспективата да бъде избрана за място за бъдеща фабрика на Tesla, предаде AFP.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: