Западни експерти описаха възможен сценарий на Трета световна война

Западни експерти описаха възможен сценарий на Трета  световна война Снимка: стопкадър

Третата световна война ще се води с използването на върхови технологии: хиперзвукови неоткриваеми ракети

При това интернет ще бъде прекъснат още първите секунди. Такъв възможен сценарий на хипотетичен конфликт в разговор с Би Би Си описаха западни експерти.

Според тях във войната ще участват САЩ, Китай и Русия. Москва и Пекин ще атакуват с ракети, чиято скорост е 27 пъти по-голяма от скоростта на звука, така че зарядите не могат да бъдат засечени. В тази област Вашингтон изостава много от потенциалните си съперници, според интервюираните експерти.

Експертите подчертаха, че технологиите вече са се превърнали в бойно поле: Русия и Китай инвестират много в тази област. В същото време държавните разходи за традиционна отбрана намаляват в полза на цифровите технологии.

Например, изкуственият интелект може драстично да ускори времето за вземане на решения и реакция на командирите, което им позволява да обработват информация много по-бързо, казва Мея Нувенс, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Според експерти, в случай на започване на пълномащабни военни действия, страните ще се опитат да блокират комуникационните линии на противника: чрез унищожаване на спътници или подводни кабели.

„Великите сили инвестират активно не само в офанзивни кибер възможности, но и във възможността за радиоелектронна война, които могат да блокират спътници и да нарушат комуникациите. Така не само военните, но и обществото като цяло ще бъдат основната цел в бъдещия конфликт“, коментира Франц-Штефан Гади, специалист по бъдещи военни действия в IISS.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: