Covid-19 ще остане завинаги с нас, считат здравни експерти

Covid-19 ще остане завинаги с нас, считат здравни експерти Снимка: https://pixabay.com/

Изминаха 3 години, откакто СЗО обяви извънредна ситуация за общественото здраве поради разпространението на нов тип коронавирус

През това време Covid-19 отне около 7 милиона живота. Само в Европа два милиона души са починали от болестта, причинена от коронавируса. Но някои експерти казват, че тези цифри са подценени.

Ваксините срещу COVID-19, създадени за безпрецедентно кратко време, позволиха значително да се подобри епидемичната ситуация (в сравнение с 2020 г.).

Експертът по обществено здраве професор Джефри Лазарус казва, че няколко подварианта на омикрон в момента заразяват хиляди хора в Европа. Ковид все още отнема животи.

Освен това научната общност все още има един сериозен проблем.

Джефри Лазарус, здравен експерт: „Милиони европейци са били болни от ковид или са боледували дълго време. Говорим за така наречения „дълъг ковид“. Но не знаем точно колко са тези хора. Междувременно, това е един от важните нерешени и, бих казал, неотложни въпроси за европейските здравни власти: да наблюдават проточилата се ситуация с коронавируса. Това е много сериозно.“

Според професор Лазарус все още не е решен въпросът дали се препоръчва бустерна ваксинация за борба с „дългия ковид“.
 

Гърция, Германия и Испания бяха последните страни, които направиха задължително носенето на маски на закрито. Скоро това правило ще бъде премахнато. Експертът предупреждава, че трябва да останем бдителни, тъй като все още сме в състояние на пандемия. Лазарус казва, че властите трябва да продължат да ваксинират населението.

Джефри Лазарус, здравен експерт: „Разбрахме, че въпреки всички действия на място, не бяхме подготвени за тази пандемия и населението като цяло беше хванато неподготвено, както и много правителства. Сега знаем колко е важно да бъдем подготвени "в ситуации като тази и мисля, че ще остане с нас завинаги."

Covid-19, казват учените, вероятно ще бъде постоянно в списъка на нашите болести. Очертават се още пандемии, казват експертите, поради близките взаимодействия между хората и животните, причинени от фактори като изменението на климата и интензивното земеделие.

По материали на Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: